Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Halvering i Oslo kan gi mjøssykehus
Det gigantiske sykehusprosjektet i Oslo vil true akuttberedskapen og nye høyst tiltrengte sykehus i regionen.

Publisert: 01.nov.2018 11:42
Oppdatert: 01.nov.2018 11:56

I Oslo planlegges et svært kostnadskrevende sykehusprosjekt; Ullevål sykehus skal splittes opp, legges ned og selges. Sykesengene skal overføres til nye bygg på Rikshospitalet og det nye lokalsykehuset på Aker. Prosjektet vil i stor grad påvirke sykehusutbyggingen i hele regionen.

Ullevål er landets største sykehus og det akuttmedisinske flaggskip i Norge. Det har i flere år-tier fungert som bakvakt for sykehusene i hele regionen. Pasienter med de mest alvorlige akuttmedisinske tilstandene blir enten fraktet direkte til Ullevål, eller oversendt fra sykehusene i hele regionen. Denne komplette kompetansen er bygget opp over lang tid og innrettet på å gi livreddende behandling der det haster mest.

Ledelsen i Helse Sør-Øst planlegger å dele opp dette miljøet. Største akuttvirksomheten skal legges til Aker, og en mindre, inkludert de mest alvorlige skadene fra hele regionen, skal til et nybygg på Rikshospitalet. Denne enheten vil bli vesentlig mindre enn den som nå er på Ullevål.

LES OGSÅ: Neppe penger til sykehus i Innlandet før 2032.

Fagområdet for skader har advart om at skademottaket på Rikshospitalet er for lite til å opprettholde nåværende kompetanse. Den nåværende robuste avdelingen foreslås erstattet med mindre kapasitet og fleksibilitet. Det vil svekke sykehusets evne til fortsatt å fungere som komplett bakvakt for hele spekteret av akutt-tilstander. Hele regionen vår bør stille seg bak og støtte opp under å bevare det akuttmedisinske miljøet på Ullevål.

Helse Sør-Øst planlegger nybygg til 50 milliarder i Oslo. Et formidabelt beløp, selv for landets største region. Likevel står Oslo med manglende lokalsykehustilbud i 2030 for 200.000 innbyggere. Disse investeringene gjør at andre prosjekter må utsettes. I tidligere planer har helse Sør-Øst angitt at innlandet skulle prioriteres før sykehusbyggingen i Oslo.

I fjorårets langtidsplan hadde de plassert Innlandet etter Oslo, i årets plan er ikke Innlandet prioritert. Flere og eldre innbyggere øker sengebehovet ved Ahus med flere hundre senger, og det samme vil være tilfellet i Vestre Viken og Østfold. Behovene står altså i kø. Men Oslo-prosjektet til Helse Sør-Øst vil låse så stor del av investeringsevnen at alt annet må utsettes.

Flere av sykehusbyggene på Ullevål er gamle og utdaterte. Men det er siden år 2000 investert sju milliarder på Ullevål, og sykehuset har 110.000 kvadratmeter godt fungerende bygg. Vi bør se på billigere og enklere løsninger. Gjenoppbygging av lokalsykehuset på Aker bør prioriteres, for å håndtere de mange flere eldre i Oslo, og å ta tilbake Groruddalens bydeler fra Ahus. Da blir situasjonen på Ahus håndterbar.

På Ullevål bør det settes opp et nytt klinikkbygg til 6-7 milliarder, som den tidligere direktøren Siri Hatlen fikk vedtatt for mange år siden. Da vil Ullevål ha god og ny bygningsmasse, og fungere videre som regionens akuttsykehus i mange år fremover. Dette betyr halverte investeringer i Oslo. Det vil gi rom for et nytt mjøssykehus og at andre nødvendige tiltak, i Østfold, Telemark, Kristiansand, og i Vestre Viken kan igangsettes parallelt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke