hacklink
18. sep
Poesi: Rolf Jacobsen var en av landets første miljøengasjerte forfattere.Foto: Jon Eeg, NTB scanpix
 
Hamar - byen som kan ta oss på ordet
Dette er et diktet brev til en poesifestival jeg ønsker alt godt.

Publisert: 27.mar.2019 15:27
Oppdatert: 27.mar.2019 15:32

Nordisk poesifestival, for 13. året, nettopp avviklet. Spørsmålene er fortsatt ubesvart: Hva sa poesi? Hva vil poesi? Hva kan poesi? Poesien tilbyr et eget språk fritt for grammatiske regler, med null begrensninger i uttrykksform. Hvorfor velger da så få profesjonelle poeter formuleringer og framføringer som om hele idéen er å unngå publikumskontakt og for all del ikke vekke sovende tanker og utenkte scenarier? Er poesi i ferd med å bli språket som ikke taler? Med budbringere ingen bryr seg om?

Er det på tide å ta noen grep for å nå fram til flere? Til folk som aldri kom og til flere av oss titalls som satt der uttrykksløse under de fleste framføringene. Igjen fikk vi høre premierte nordiske poeter, så hvorfor denne gjentagende opplevelsen av andaktsfullt alvor?

Gi oss noe å fortelle videre i pur begeistring med en oppfordring til naboen om å kaste seg med i morgen! Om så bare én eneste programpost med dette formålet. Selv ikke i posten «Poesi, klima og krise», erkjente de utvalgte poeter å ha noen bevisst tanke om å påvirke til handling og endring.

Hvor er dagens kampdiktere? Kraftpoetene? Rockepoetene? Hamars egen Rolf Jacobsen, en av landets første miljøengasjerte forfattere hvis navn også naturlig hører til festivalen, sier i et intervju i 1983; «Poesien er i dag inne i en krise. Vi er ferdige med den politiske perioden og leter etter nye linjer. Jeg tror dikterne må se etter nye former». Gjelder det samme i 2019?

Som sagt; all ære til en av Norges ytterst få poesifestivaler for å holde ut. Men NPF bør ikke forbli en møteplass primært for publikum som evner å ta inn en høypoesifrekvens som passerer over hodet på «folk flest». Poesi er normalt ikke velsignet med følgesvenner som levende musikk, visuelle lyseffekter og dramatiske bilder. Poesi er nakne ord. Det er kun opp til dikteren å skape bilder og følelser ved sin framføring. Det er krevende men mulig.

Forleden var jeg publikummer på Nationaltheatrets oppsetting om den polske superstjerne, samtidstolker og nobelprisvinnere i litteratur (1996), Wislawa Szymborska (1923-2012). Forestillingen bestod av kun hennes jordnære, dobbeltskarpe og smilende tekster og uttalelser. FOR en evne til å engasjere! Applausen ville ingen ende ta.

Herved oppfordres poesihovedstaden Hamar til i enda større grad å utfordre poeter og publikum på samtidens mange spørsmål. La de beste minne oss om – og vise oss – hva man kan utrette med en skarp penn i korthugget format. Be de spille en rolle. Og la oss gjerne få le litt innimellom. Så får enda flere noe å snakke om - og tenke over - etterpå.

Og et nytt, ungt publikum som fatter hva poesi kan si.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke