hacklink
18. sep
BYGRENSER: Hamar med en av de kunstige bygrensene i bakgrunn, mot Ottestad.Foto: Trond Lillebo
 
Hamar - Norges 9. største by
Hamar – Norges 9. største by. Mange vil vel protester på det, men hvis vi fjerner kunstige bygrenser så er det faktisk slik.

Publisert: 27.feb.2017 22:55
Oppdatert: 27.feb.2017 22:57

Hedmarkinger er kjent for å være forsiktige og tenke litt smått. I disse tider når det er snakk om fylkessammenslåing og store vei- og baneprosjekter, så er det definitivt tid for å løfte blikket.

Når reisetiden til Gardermoen blir 30 minutter (-40 prosent) og til Oslo 55 minutter (-20 prosent), er det dramatisk endring på gang. Gardermoen er Nordens største flyplass og vil innen kort tid frakt 30 millioner passasjerer i året. Antall ansatte på flyplassen vil være i området 15-20.000 med ytterlig 10.000 som følge av ringvirkninger. Norwegian har uttalt at flyplassen har potensiale til å bli et knutepunkt for langdistanse mellom Asia og Amerika. Poenget er at Hamar er i ferd med å komme veldig nært verden og mye tyder på at vi ikke helt fatter rekkevidden av det som skjer.

Alt dette ligger i fremtiden. Men allerede i dag er Hamar med Ottestad og Brumunddal en by på ca. 55.000 innbyggere. Sarpsborg er nummer 10 i dag med 54.000. Med riktig organisert så er Fredrikstad - Sarpsborg og Stavanger - Sandnes å betrakte som sammenvokste byer. Da er Hamar nummer ni etter Drammen med 67.000 innbygger (alle tall fra SSB 2013).

Jeg etterlyser visjonære lokalpolitikere som ser inn i fremtiden. Som ser at Stange, Ringsaker og Hamar må bli ett, som ser at innlandet må bli ett, som skjønner at navn- og lokaliseringsspørsmål er helt fullstendig meningsløse. Som ser at det overordnede er å organisere oss effektivt og miljøvennlig, og at vi tar vare på våre fortrinn og åpner opp mot verden med det beste vi har å tilby i alle kriker og kroker og som en sterk og lojal helhet.

Det ville vært langsiktig visjonært. Utfordring går til 2 (3) Ap-ordførere. Anita Ihle Steen, Nils Amund Røhne og Bente Elin Lilleøkseth (kan ikke utelate Bente Elin, min gamle nabo fra oppveksten i Løten). Vis lederskap, ta oss med inn i en bærekraftig fremtid, hvor vi basert på kunnskap og langsiktighet tar vare på noen unike muligheter som ligger foran oss. Einar Busterud tror jeg er tilhenger av et stort felleskap, så til han er det bare en ting å si. Vær raus og åpen når det gjelder navn og fordeling av funksjoner og arbeidsplasser. Sentrum i dette solsystemet blir Hamar-halvøya uansett, til stor glede for hele regionen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke