Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Internasjonalt: Det var i 2002. Fra venstre Randi Kjøs, Dagfinn Nyborg og artikkelforfatter Stein Frøysang.
Foto: Finn Arne Eriksrud
 
Hamar - en internasjonal by?
Hamar har de siste fire årene opplevd en ekstremøvelse i introvert navlebeskuelse, der fokus har vært overlevelse i daglig drift og kommunal pusteøvelse for å få det hele til å gå rundt.

Publisert: 30.nov.2015 04:00
Oppdatert: 30.nov.2015 10:06

Jeg har en viss forståelse for denne triste tilstand. Jeg føler også ansvar for at det ble slik, etter å ha vært delaktig i vedtak om bygging av nytt rådhus, nytt kulturhus, et totalrenovert Ankerskogen.

Alle de flotte nyvinningene for en kommune i framdrift og vekst er jeg stolt over å være medansvarlig for. De tilhører framtida, og var gode investeringer.

Men nå er tiden moden for å løfte blikket litt. Nå må politikerne i Hamar ta ansvar for igjen å løfte byen til igjen å kunne fortjene tittelen «Internasjonal By» som vi ble tildelt for 10 år siden. Denne hedersbetegnelsen fikk byen etter sterkt og vedvarende fokus på vennskapsbyutvikling både i Norden, Midtvesten og spesielt i Midtøsten.

Fra 2000 til 2010 hadde vi et spennende og utviklende samarbeid med vår vennskapsby i Palestina, Khan Younis i Gaza, og vår israelske vennskapsby Karmiel i Galilea. Sjøl fikk jeg en givende og utfordrende marsjordre fra daværende ordfører Einar Busterud om å ta tak i arbeidet fra min posisjon som personalsjef i NORAD.

To uker senere ble vi av Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre i WHO invitert inn i et stort prosjekt, som skulle linke sju europeiske byer (Haag, Genève, Barcelona, Lyon, Torino, Brüssel – og Hamar), med sju palestinske og sju israelske byer. Undertegnede ble forespurt om å være focal point/prosjektkoordinator i dette ekstremt spennende nybrottsarbeidet.

Sammen med tidligere helsesjef/kommuneoverlege Georg Morland etablerte vi traumeteam både i Karmiel og i Khan Younis, som skulle jobbe byggende og forebyggende med barn og unges krigstraumer. Dessuten skulle vi få til prosjekter sammen innen miljø/gjenvinning, barnehage- og skolesamarbeid, kunst og kultur.

Flere ganger satt representanter fra både Khan Younis, Karmiel og vår egen by sammen og planla hva vi kunne gjøre sammen. Randi Kjøs, Dagfinn Nyborg og undertegnede ledet Midtøstenkomiteen i hver våre fireårsperioder, en komite som virkelig klarte å engasjere gjennom seminarer, debatter, folkemøter, utstillinger om situasjonen i både Israel og Palestina. Hver gang ble det stinn brakke, sterke meningsytringer og lange tog. På skammelig vis ble komiteen lagt ned for snart fem år siden.

Hvor ble engasjementet og solidariteten av? Jeg er overbevist om at ordfører Busterud med sin kreativitet, pådriverkraft og uredde gjennomføringsevne i tospann med varaordfører Fangberget, en klok, reflektert, internasjonalt orientert politiker bringer dette raskt tilbake på dagsorden. En sprudlende ny og lovende rådmann vil neppe være bremsekloss hvis dette viktige arbeidet gjøres så rimelig som mulig.

Alle kommuner med respekt for seg sjøl og neste generasjon, har et vedvarende og ekte fokus på og engasjement for internasjonal samhandling på lokalt nivå. Denne globale tilnærmingen må ha god politisk forankring, ha bred folkelig deltakelse og bringe inn bærekraft og kompetanse som nøkkelord. Kultur, kompetanse, glede og livskvalitet må være bærende verdier for Hamar sitt internasjonale arbeid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke