Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Skole: Hamar bør oppfylle lærernormen.
 
Hamar bør oppfylle lærernormen
Høsten 2018 vedtok Stortinget lærernormen. Enkelt forklart gir det en minstestandard for det totale antallet lærerressurser tilgjengelig til normal undervisning i skolen.

Publisert: 29.mar.2019 13:14
Oppdatert: 29.mar.2019 14:32

Etter normen skulle det fra skoleåret 2018/2019 være maksimalt 16 elever pr. lærer på 1.- 4. trinn og 21 elever pr. lærer på 5. - 10. trinn. Fra skoleåret 2019/2020 innføres den endelige lærernormen for lærertetthet i ordinær undervisning. Fra høsten 2019 innebærer det at gruppestørrelsen skal være maksimalt 15 elever pr. lærer på 1. - 4. trinn. På 5. - 10. trinn skal det være 20 elever pr. lærer.

I følge GSI (grunnskolens informasjonssystem) har lærertettheten økt de siste to årene over hele landet. I Trondheim, Bergen og Kristiansand kan vi i Aftenposten 19. mars 2019 lese at disse byene har oppnådd kravet om lærernormen. Det er derfor meget beklagelig at dette ikke er tilfelle ved de fleste av skolene i Hamar. Det er samtidig betimelig å nevne kommunens egne mål om at oppvekstvilkårene og utvikling av tilbudet til barn og ungdom skal stå øverst på kommunens politiske dagsorden.

Skal Hamar fortsatt inneha posisjonen på 12. plass over gode skolekommuner (norsk skolebarometer 2018) bør alle skolene i Hamar oppfylle lærernormen. Et argument for ikke å oppfylle denne normen er at det ikke er mulig å få kvalifiserte lærere. Med en søkerliste på opp mot 100 søkere på lærerstillinger i Hamar, ser ikke dette ut til å være et problem. Ekstra tildelte midler til skolen fra Stortinget skal heller ikke forsvinne i eventuelle tidligere underskudd.

Dette er en uakseptabel situasjon for en kommune med stolte skoletradisjoner. Ser man nærmere på GSI-tallene (grunnskolens informasjonssystem) ser man store variasjoner innad på de ulike skolene. Storhamar skole og Rollsløkken skole mangler opp til fire lærere på 1.-4. trinn fra høsten 2019. Dette er svært beklagelig med tanke på hva vi vet om tidlig innsats.

Vi liker å tenke at barn og unge mottar den samme kvaliteten på skoletilbudet som merkevaren «Hamarskolen» tilbyr. Men er det egentlig slik? En ting er bygningsmassene, som for så vidt fortjener et eget leserinnlegg, men lærertettheten handler om å ha mot til å satse. Alle barn og unge bør motta det samme tilbudet innenfor minstekravet til lærertetthet.

Det er svært gledelig å kunne lese at Hamar kommune har opparbeidet seg en god kommuneøkonomi og at økonomien er i fremmarsj. I strategidokumenter for kommunen og norsk skolebarometer blir vi minnet om at Hamar har høye ambisjoner på vegne av alle elever. Dette forplikter, alle fortjener å være heldig med skolen sin.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke