Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hamar brenner, du må våkne
Lyrikk og jernbane

Publisert: 02.aug.2016 04:00
Oppdatert: 02.aug.2016 09:16

I 1937 ble Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove», offentliggjort i tidsskriftet Den røde fane. I to av versene heter det: «Verden har glemt oss! Vi er bedratt! Du må ikke sove mer i natt! Vår tid er forbi – Europa brenner!».

I HA 28. juli følger Trond Kjernli opp Øverlands mesterverk, myntet på nazismens framvekst i Europa, med overskriften «Du må ikke sove, Hamar brenner». Hvis Hamar brenner, så betinger det at «noen» billedlig har satt fyr på byen. Og disse «noen» må nødvendigvis være JBV. Og videre: Det er altså JBV, som har satt fyr på Hamar, vi er tvunget til å lose denne saken i havn sammen med.

Dette er en type demonisering av dobbeltspordebatten i Hamar som byen på ingen måte er tjent med. JBV har aldri tidligere i historien bygd en eneste meter jernbane i dette landet basert på enkeltindividers følelsesliv. Hvis vi nå virkelig mener at JBV har lagt opp til et løp der vi alle skal føres bak lyset, ved hjelp av manipulasjon, halvsannheter, forutbestemte konklusjoner og faglig uvitenhet, så vil dette ende opp med akkurat det Kjernli frykter: ingenting.

Hvis Kjernli fortsatt mener at dette er en farbar vei å gå når det gjelder utvikling i regionen, så følger fortsettelsen i det tiende vers i Øverlands «Du må ikke sove»: «Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør! De puster på hatets og ondskapens glør! De liker å drepe, de frydes ved jammer, de ønsker å se vår verden i flammer! De ønsker å drukne oss alle i blod! Tror du det ikke? Du vet det jo!».

Øverlands dikt består forøvrig av 17-18 vers, her er det nok å øse av for dramatiske talenter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke