Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Hamar er på topp i Hedmark

Publisert: 28.mai.2019 14:16
Oppdatert: 28.mai.2019 14:31

Stein Frøysang spør i et innlegg i HA 22. mai om Hamar som Internasjonal by. Innlegget dreier seg i hovedsak om Hamars forhold til vennskapsbyen Khan Younis som jeg skal kommentere nedenfor.

Men for å ha det klart: For Hamar er internasjonalt samarbeid viktig, og vi er definitivt den kommunen i Hedmark som har mest relasjoner utenfor landets grenser. Vi er med i flere internasjonale samarbeidsprosjekter, vi har ganske mye kontakt med våre vennskapsbyer og vi får mye besøk fra mange land som er interessert i å lære mer om hva Hamar holder på med.

Om to uker er det samling for nordiske vennskapsbyer i Borgå, og 4. mai var det møte i Greifswald for blant annet å diskutere tettere samarbeid om bio- og miljøteknologi. Viborg har vært her to ganger i vinter for å se på VR-teknologi og byutvikling, og vi har et samarbeid på gang både om VR- og smartbyteknologi. I aprilble jeg som ordfører i Hamar medlem i det internasjonale ordførernettverket mot atomvåpen. For å ha nevnt noe.

Når det gjelder Khan Younis er utfordringen rett og slett å holde kontakt. Gaza er av mange kalt «verdens største fengsel». Med rette. Området er fysisk avsperret av israelske myndigheter, og det er i praksis umulig å komme inn. Dette vet Stein Frøysang godt, han har stått på grensa der selv uten å slippe inn. Den fysiske avsperringen av Gaza gjør forholdene for befolkningen særdeles vanskelige. Dette gjelder også for offentlige myndigheter.

Vi har prøvd gjentatte ganger fra Hamars side de siste årene både å få besøke Khan Younis og bidra med varer befolkningen trenger. Dette har vært umulig å få til. I samarbeid med vennskapsbykomiteen for Khan Younis i Hamar har jeg derfor hatt en dialog med Norsk Folkehjelp. Også Norsk Folkehjelp driver sitt arbeid under ekstremt vanskelige forhold, men de har i det minste stedlig representasjon.

Jeg har hatt flere møter, og 18. mai oversendte Norsk Folkehjelp et forslag til prosjekt. I korthet går det ut på å lære skoleelever hvordan de sikrer seg mest mulig effektivt mot skader under angrep. Det kommer en sak i formannskapet som oppfølging av kontakten og forslaget fra Norsk Folkehjelp. Så lenge verken folk eller hjelpesendinger fra Hamar kommer inn i Khan Younis, er dette beste løsningen.

Som den oppmerksomme leser har oppdaget, har jeg nevnt hva vi gjør konkret i forhold til internasjonalt arbeid. Jeg liker bedre handling enn ord. Jeg ser at Hamar Ap i sitt svar til Frøysang sier at «Vi kan begynne med å gjenopprette kontakten med Khan Younis og kartlegge på hvilken måte vi, som kommune, igjen kan hjelpe». Det er gjort for lenge siden. Det internasjonale arbeidet i Hamar ble lagt på fryselageret da Hamar Ap hadde flertallet i forrige i periode. Nå prøver vi å tine det opp igjen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke