17. sep
 
Hamar formannskap viser at de tar ansvar

Publisert: 29.jun.2018 14:56
Oppdatert: 29.jun.2018 16:47

Hamar Formannskap vedtok forrige onsdag følgende tillegg til kommunens innkjøpsstrategi: «Hamar kommune skal ikke kjøpe varer/tjenester produsert på folkerettsstridig okkupert område av okkupantens befolkning og/eller selskap».

Formannskapet har med dette vedtaket vist ansvar og et godt politisk håndverk.

Det er nå 51 år siden Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza. Israelske myndigheters politikk fratar palestinere grunnleggende menneskerettigheter og undergraver muligheten for økonomisk utvikling og palestinsk selvstendighet. Blokaden av Gaza, den folkerettsstridige muren gjennom Vestbredden og en aggressiv utbygging av ulovlige bosettinger på palestinsk land hindrer palestinernes frihet til å bestemme over egne liv og naturressurser. Det fører også til en oppsplitting av Palestina som gjør etableringen av en selvstendig palestinsk stat stadig vanskeligere.

Den 4. Genèvekonvensjonen har regler om hvordan en okkupert befolkning skal behandles. De slår fast at kollektiv straff er forbudt, likevel straffer Israel 1,9 millioner innbyggere kollektivt på Gaza gjennom blokaden. Tvangsflytting av okkupert befolkning er forbudt, likevel tvangsflytter Israel palestinere. Ødeleggelse av eiendom er forbudt, likevel river Israel palestinske hus. Å flytte egen befolkning inn på okkupert område er forbudt, til nå har Israel bosatt over 700 000 i Palestina.

Formannskapet følger med sitt vedtak opp sin egen intensjon i «Mål og strategi for anskaffelse 2017 - 2020,» der det settes fokus på bærekraftige anskaffelser og et aktivt samfunnsansvar ved å anskaffe og forbruke varer og tjenester som er produsert etter høye etiske, sosiale og miljømessige standarder.

Boikott er et effektivt og ikke-voldelig virkemiddel som bør brukes helt til Israel retter seg etter FN-resolusjoner og folkeretten. Ved å boikotte israelske varer fra okkuperte områder sier vi klar ifra at vi ikke vil være med på å normalisere, rettferdiggjøre og videreføre en ulovlig okkupasjon. Dette har formannskapet nå sagt klart ifra om, ved å støtte et innbyggerinitiativ i Hamar. Vi kan ikke sitte å se på at det palestinske folk fratas sitt livsgrunnlag. Vi ber derfor Hamar kommunestyres representanter i møte førstkommende onsdag støtte formannskapets beslutning, og gjennom dette vise at de tar Genevekonvensjonens regelverk på alvor.

Palestinakomiteen Hedmark

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke