hacklink
18. sep
 
Hamar-fortetting til stryk i FN
Hamars «debatt» rundt fortetting respekterer ikke overordnede verdier. Vegen legges dermed åpen for politikernes store ledestjerne for «trygghet»: privat næringsutvikling.

0
Publisert: 08.aug.2016 04:00
Oppdatert: 08.aug.2016 07:07

Meninger

Hva sier FN-planen «Agenda 21» om privat næringsutvikling i et bærekraft-perspektiv?

«Det er privat Nærings profitt-jag som utgjør den største trusselen mot Bærekraft, sier FN. Det er helt nødvendig for alle kommuner i verden å kontrollere en økende investeringslyst fra privat Næring for å hindre utplyndring og degenerering av Miljøer. Miljø, Lokaldemokrati og Næring er de tre likeverdige beina alle samfunn har å stå på. Tenk globalt – handle lokalt!»

Miljøvernminister Guro Fjellanger (V) formidlet dette til alle landets kommuner, deriblant Hamar. Jeg fant en bunke brosjyrer om temaet liggende på Frivillighetssentralen i 2001.

Forplikter Hamar kommune seg på Bærekraft ved å holde privat Næring i nakken?

Nei, det er alt for lite kunnskaper om dette. I materialismens høyborg, Hamar, er det stadig vekk Næring som har forrang.

Det begynte imidlertid bra med Koigen i 2003, et skoleeksempel på bærekraft. Kommunestyret lyttet til Miljø og Lokaldemokrati. Så nedturen. Privat fotball-kjøpefest på Briskeby kollapser i 2006. Kommunen selger befolkningens sentrale idrettsplass, Hamar Stadion, til enorme protester fra miljøene. Salgssummen skal, sammen med private, finansiere et kjempe-fotballstadion i et eneboligområde. Bærekraftig? Bomiljøer ryker. Kreativitet lammes av pengefokus. Tribuner står tomme. Kommunen overtar. Belaster byens skattebetalere. Kunnskapsløsheten fører til million-oppvask. Så kjempesprekkene rundt Stortorget, stupetårnet og Ankerskogen. Det siste er Hamar kommune og «Morgenstjernen» som på andre året tar seg vann over hodet ved Østre Torg. Plenty med private næringsutviklere og entreprenører her som Hamar kommune ikke holder i nakken.

Lærer rådhus-folket av slike feil? Nei. I dag er politikerslagordet fra 2003, «Godt å bo i Hamar», tomme ord. I dag er politikere «redde for å bli oppfattet som vanskelige for private investorer» (sitat ordfører HA, 29. juni 2016). Politikere sviker sitt folk og åpner for private blokker i et etablert eneboligmiljø på Stavsberg. Miljøet protesterer høylydt, men lokaldemokratiet strupes. Privat utbygger anklager Miljøet for «ikke å tåle endringer i eget miljø». Hvor er Bærekraften i blokker og trafikk mot barnefamiliers dyrekjøpte eneboliglykke?

Dette er et grotesk eksempel på en gjeldstynget kommune og en kynisk utbygger som løper etter utviklingen i stedet for å lede den. Rådmann Gudbjørgsrud og Ap må straks slutte å stemme for slike løsninger i «trange» Hamar. Pugg i stedet «Agenda 21».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke