16. sep
Hamar: Fortjener positive assosiasjoner.Foto: Trond Lillebo
 
Hamar fortjener positive assosiasjoner
Den siste tiden har jeg gått og tenkt på «teateret» Palestinakomiteen i Hamar arrangerte på sensommeren.

Publisert: 05.des.2017 14:54
Oppdatert: 05.des.2017 14:54

Jeg er innflytter til Furnes, og har bodd her bare vel 11 år. I høst har jeg vært ulike steder i Sør Norge på samlinger der jeg har møtt mennesker jeg ikke har sett på en stund. Ved to anledninger har jeg fått noen uventede kommentarer.

Ved en anledning fikk jeg spørsmålet: hvor bor du nå da, Marit? Til ikke-hedmarkinger pleier jeg da å si «nær Hamar», for ingen vet hvor Furnes ligger. Spontan reaksjon: Aha, så du har flyttet til Gaza?

Ved en annen anledning, etter bortimot samme spørsmål, fikk jeg følgende reaksjon: Jeg trodde ikke at du, som snakker så positivt om Israel, hadde flyttet til Gaza.

Nå går jeg her og lurer på om Hamars innbyggere liker å bli assosiert med Gaza der terrorgruppen Hamas og Abbas leder an. Våre assosiasjoner til Gaza er vel ikke alltid like hyggelige?

Historien forteller oss at i 1947/48 hærtok Jordan ulovlig Judea og Samaria, og Egypt erobret Gaza. Under Seksdagerskrigen i 1967 tok Israel disse områdene i en forsvarskrig, der araberne ville drepe jødene og utslette Israel. Gaza ble gitt tilbake til araberne i 2006, og jødene måtte tvangsflyttes fra området. Tilbakegivelsen av Gaza har medført terror av mange slag mot Israel i årene etterpå.

Høyresiden i Israel er skeptisk til å gi araberne flere områder – med Gaza friskt i minne. De mener at ettertiden viser at det var en fadese å gi Gaza til araberne i 2006, fordi terrororganisasjonen Hamas driver utstrakt terror mot Israel derfra – med støtte fra Vesten – som ennå ikke har forstått at Israel er deres barriere mot islamistenes bestialske virksomhet. Hamas vet vi nekter fortsatt all dialog med Israel, og har som mål å drepe alle jøder.

Jeg har ikke møtt en eneste Hamas-tilhenger i Hamar, bare hyggelige folk som er glad i og stolte over byen sin. Jeg tror ikke noen ville bli med på å bygge underjordiske ganger, lagre sprengladninger der og sende raketter til Oppland fylke for å utslette folket der. Det ligger langt fra vår fatteevne at noen kan tenke og planlegge slik. Israel er, som de fleste vet, et lite land, på størrelse med Hedmark fylke. Litt etter litt tror jeg at verdenssamfunnet har fått øynene opp for hva Israel bidrar med av forskning og ny kunnskap innen blant annet medisin og teknikk. I tillegg gode bidrag innen musikk, kunst og kultur.

Skal vi glemme dette teateret, kalle vakre Hamar for Hamar og sende noen varme tanker til det eneste demokratiet i Midtøsten, Israel, som har fiender rundt seg på alle kanter, og håpe at Palastinakomiteen prioriterer de historiske fakta og heller jobber for en fredelig sameksistens mellom jøder og arabere? Og vi kan alle være med og jobbe for et positivt renommé for Hamar.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke