hacklink
18. sep
 
Hamar grønnere by?
Foran en ny hagesesong.

Publisert: 07.mar.2016 04:00
Oppdatert: 07.mar.2016 09:59

Nå er ikke våren langt unna og hage-, parsell- og verandaeiere gleder seg til å se det spire og gro igjen.

Hele året leverer vi mat- og hageavfall til HIAS, som igjen lager hagejord av hageavfallet. Matavfallet blir til biogass for busser og flytende gjødsel til bøndene. Avfallet vårt er derved omdannet til en vare som selges videre, det har en salgsverdi.

Dette verdifulle materialet kan vi selvfølgelig ta i bruk sjøl. Vi kan kompostere og lage jord/jordforbedring av mat- og hageavfallet vårt. Utstyret som trengs kan vi lage sjøl. På markedet er et variert tilbud av komposteringssystemer fra store for borettslag, ned til små som kan brukes i en leilighet.

Hias har gunstige tilbud på kompostbinger. Det geniale er at vi på denne måten kan unngå å bruke (vekst)torv.

Torva kommer fra myrer, og ved uttak frigjøres karbon som klimagassen CO2. I tillegg medfører det tap av biologisk mangfold og økt fare for flom.

1/3 av norske myrer er ødelagt, torv til hagejord er blant de viktigste årsakene. Det norske forbruket av torv i løpet av ett år, gir like store CO2 utslipp som 15.000 personbiler. Det er skremmende, og et slikt utslipp er det vel ingen som ønsker?

Derfor håper vi på en ny giv for en grønnere vår, som vil gi et positivt utslag på Hamars klimaregnskap.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke