Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Fest: Liv og røre og mye folk på Stortorget. Dette er fra ishockeyfesten for noen måneder siden.Foto: Ckristian E. Bergheim
 
Hamar har enorme muligheter de neste 10 årene
Hamar: Spiller vi kortene riktig, har Hamar enorme muligheter. La oss bruke dem, skriver Hamar kommunes rådmann.

0
Publisert: 15.des.2015 04:00
Oppdatert: 15.des.2015 06:46

I morgen skal Hamar kommunestyre vedta kommunens budsjett for 2016. På kort sikt har Hamar kommune behov for å redusere kostnader. Utgiftsnivået må ned for at det skal balansere mot inntektene. Men på litt lengre sikt har vi enorme muligheter.

Hamar kommune har gjort mye riktig de siste årene, og det er investert store summer i anlegg som kommer lokalsamfunnet til gode. Ankerskogen, kulturhuset, nye torg, gater og idrettsanlegg har gjort Hamar til en attraktiv by. En by innbyggerne er stolte av, og som gir nye innbyggere og arbeidsplasser.

I 2015 har Hamar vokst mer enn landsgjennomsnittet på befolkning og sysselsetting. Det bygges flere nye boliger enn noen gang, detaljhandelen vokser og utelivet i Hamar har en mangfoldighet som få andre kan skilte med. Dette gir en plattform for ny vekst og utvikling i årene som kommer.

Innlandet og Hamar har få rike onkler eller tanter. Det er få store lokomotiver i næringslivet, og få store private sponsorer. Derfor må kommunen ta en større rolle i utviklingen enn i en del andre byer og regioner i Norge. Hamar kommune må være et lokomotiv for utviklingen. Slik situasjonen er i dag, må vi omstille oss økonomisk for å komme i denne posisjonen. Vi må drive kommunen med overskudd hvert år for å vedlikeholde infrastruktur og få ny fart i by- og næringsutviklingen. På kort sikt betyr det at vi må kutte kostnader. På litt lengre sikt må vi skape dette rommet ved å sørge for solid befolkningsvekst og vekst i nye arbeidsplasser.

Men kommunen kan ikke lykkes alene. Vi er avhengig av et næringsliv som vil like mye, som vil bygge i fellesskap, som vil skape større liv i sentrum og som vil samarbeide til lokalsamfunnets beste. Her er det fortsatt ting å jobbe med. Jeg synes både Innlandet og Hamar har noen kulturelle utfordringer med å løfte i flokk. Lokaliseringsstrider og egeninteresse skygger dessverre ofte for regionens fellesinteresser. Det er derfor vi ikke har klart å realisere et innlandsuniversitet eller å bli enige om en egnet tomt for et nytt sykehus. Dermed går dessverre for mange av de nasjonale investeringene til andre regioner i landet.

Jeg ønsker at Hamar kommune skal være en motvekt til manglende samarbeidskultur. Hamar kommune skal preges av en ja-kultur. Det betyr ikke at vi skal si ja til alle private interesser. Men det betyr at vi skal si ja til å diskutere løsninger, ja til samarbeid og nei til å være oss selv nok.

Forsking viser at omdømme, arealer og bygninger, kvaliteter og tilbud, identitet og stedlig kultur gjør en kommune attraktiv. Hamar scorer høyt på mange av disse kriteriene, men har potensial for mer. Mange forbinder Hamar-regionen med Mjøsa, Vikingskipet, landbruk og åpne landskap. Men vi er mye mer. Hamar er moderne, urbant og rikt på kultur. Vi har spennende nye næringer innenfor fremtidsrettede områder som bioteknologi og spill. Dette vet vi i Innlandet, men det er for få utenfor Innlandet som kjenner til det. Når vi nå står overfor rekordinvesteringer i samferdsel – i vei og jernbane - gir det en unik mulighet til å kommunisere Hamar og Hamarregionens attraktivitet til resten av landet, og gjerne utenfor landets grenser også.

Alle analyser viser at investeringene i jernbane er lønnsomme innenfor det såkalte intercity triangelet mellom Fredrikstad, Tønsberg og Hamar. Utenfor dette triangelet synker den såkalte nyttekostnadsbrøken. Det betyr at jernbanen gjennom Hamar og videre opp mot Lillehammer, må argumenteres inn i fremtidig planverk. Skal vi lykkes med det, må vi ha et felles prosjekt vi enes om. Et slikt prosjekt vil gi byen enorme muligheter for utvikling og nye investeringer. Jeg håper vi klarer å ha det perspektivet med oss fram mot den kommunedelplanen som kommunestyret skal vedta i desember 2016.

Når Hamar-politikerne antakelig vedtar et stramt kommunebudsjett for 2016, et budsjett med flere kutt enn innbyggerne i Hamar er vant med, vil det ikke være vanskelig å finne brukere som mener de burde fått mer av kommunen. Det store bildet er likevel at Hamar kommune neste år vil bruke mer på skole, velferdstjenester og eldreomsorg enn noen gang før. Hvis vi spiller kortene våre riktig framover, i et konstruktivt samarbeid og fellesskap mellom kommune, næringsliv og innbyggere, har Hamar enorme muligheter i det kommende tiåret. La oss bruke de mulighetene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke