16. sep
JERNBANEN: Toget mot Lillehammer smyger seg vakkert opp under Furuberget.FOTO: TROND LILLEBO
 
Hamar ikke jernbaneby lenger
Jeg er innflytter, men opplevde tidlig i 1970 årene at ekte Hamarfolk var stolte av den posisjonen Hamar hadde som jernbaneby.

Publisert: 29.apr.2015 04:00
Oppdatert: 29.apr.2015 07:22

MENINGER

Hamar hadde jernbanemuseum, ordføreren var jernbanemann, tilsatte i jernbanen hadde sin egen kafe samt eget møtelokale. Hamar hadde en vakker stasjonsbygning med en pen liten park foran.

Tiden har forandret seg. I dag er det stadig innlegg i HA om å kvitte seg med jernbanen. 4.000 skal ha skrevet under på at de ønsker jernbanen enten under jorden eller ute på landet langs E6. Byen skal nå bli badeby. Man ønsker seg en by slik som på solkysten i Spania med strandpromenade, hoteller og kafeer hvor folk kan bade, sole seg og leke «riviera».

Frank Eriksen skrev et vakkert forsvar for jernbanen, men vil den unge generasjon lytte til det? Antakelig ikke. Man vil ha toget under jorden eller helt, vekk ute på landet.

Jeg liker tog, iallfall når det ikke er buss for tog. Jeg lekte med tog da jeg var barn. Når jeg i dag går tur langs strandveien og toget går mot Lillehammer ser jeg hvor vakkert det smyger seg opp under Furuberget og tuter i det det kommer til svingen ved kalkfabrikken. Jeg vet også klokkeslettet fra toget. Når Lillehammertoget passerer sydover er det ca. 10 minutter på timen, når toget går nordover er det litt over timen. Og jeg har ingen problemer med å komme ned til mjøsstranda og sitte der og se over til Nes. Det finnes en rekke underganger. Om sommeren er det fullt av folk som koser ved stranda, toget hindrer dem ikke. Mjøsa er der og de reisende på toget kan oppleve Hamars vakre beliggenhet mens toget glir i sakte fart inn mot stasjonen.

Men jeg er redd det er forgjeves. Hamar skal ikke være jernbaneby lenger. Den nye generasjon vil ha en badeby. Det har de underskrevet på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke