Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Palestina: Barn lever under ekstreme forhold i Hamars vennskapsby Khan Younis.
 
Hamar internasjonal by?
Lærdal kommune har arrangert en konferanse for alle kommuner i Norge som har vennskapsby i Palestina.

Publisert: 22.mai.2019 17:51
Oppdatert: 22.mai.2019 18:13

Det drives godt og fruktbart samarbeid mellom Tromsø og Gaza by, Trondheim og Ramallah, Nes Akershus og Jayyous nord på Vestbredden, Stavanger og Nablus, Sarpsborg og Betlehem, men dessverre utdødd aktivitet mellom Hamar kommune og Khan Younis. Det er trist, trasig og traurig å se denne utviklingen i en kommune som for noen år siden ble tildelt ærestittelen Internasjonal Kommune.

Hamars politikere med ordføreren i spissen trakk seg ut av dette flotte engasjementet tidlig i denne perioden. Særlig begredelig er det i denne svært kritiske tida for våre venner i Khan Younis sør på Gazastripen som nå har unntakstilstand etter gjentatte israelske angrep med kampfly. Mangel på rent vann, ikke noe system for å rense kloakk, israelsk blokade fører til at bønder ikke får det de trenger til jordbruket. Matmangel er resultatet. 190 ubevæpnede demonstranter er drept og 6.000 såret av skarpe skudd fra israelske soldater det siste året. Mads Gilbert står i spissen for Tromsøs gedigne proteseprosjekt som hjelper mange av palestinerne som har fått knust leggbeina av velrettede israelske skudd.

Her i Hamar har altså kommunen valgt å legge kontakten mot Khan Younis død. Dette må rettes på i neste fireårsperiode.

Stavanger har et drivende samarbeid med Nablus, innen kultur, utdanning og miljø. Det samme kan sies om Sarpsborg og Betlehem, til og med lille Lærdal kommune bidrar med 100.000 kroner fra sin kommunekasse hvert år til samhandling og utveksling.

Nå som Hamar kommune har fått skikk på økonomien, ny rådmann er snart på veg inn, kanskje vi trenger nye politikere etter valget til høsten? Vi må fase inn Hamars internasjonale engasjement og troverdighet. Dette gjøres ved å bruke muligheten til å jobbe lokalt med globale utfordringer. Lokalsamfunnet er mulighetenes sted. Det handler om globalt ansvar der folk bor. Folk i Hamar må inviteres på en mye bredere måte for å skjønne at vi er en del av en større helhet, og for fortsatt å sette fokus på global urettferdighet. Vennskap med Khan Younis er en glimrende mulighet til å lære, forstå mer og hjelpe.

Det er betimelig å spørre ordfører Einar Busterud og ordførerkandidat Aud Riseng: Hva har dere konkret tenkt å gjøre for å bringe Hamar tilbake til ærestittelen aktiv og dedikert internasjonal kommune som konkret handler, ikke bare skriver pressemeldinger og bedriver uvirksomme klapp på skuldre?

Dette er for Hamar SV et svært viktig tema i valgkampen, og folk i Hamar er genuint opptatt av temaet. Rådhuset var fylt til randen da debattmøter om Midtøsten ble holdt, lange demonstrasjonstog var å oppleve i vår ellers så stille andedam den gang Hamar hadde rett til å kalle seg Internasjonal Kommune.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke