hacklink
18. sep
Kart: På et område omtrent avgrenset av dette kartet kan det fortettes med omlag 35.000 kvadratmeter.
 
Hamar kan fortettes uten mange etasjer
HAs leder mandag 12. november om Klukhagan har en liten visitt til sentrum (forkortet sitat: «Sies det nei til Vien, Hamar flyplass og Klukhagan og nei til høyhus i sentrum må det sies ja andre steder.».

Publisert: 16.nov.2018 11:22
Oppdatert: 16.nov.2018 11:26

Lederen fortsetter: «Men arbeidet (dvs. planlegging) må likevel gjøres slik at byutviklingen ikke skjer som følge av enkeltbeslutninger uten blikk for helheten.»

Det siste er i samsvar med intensjonen i planlegging etter plan- og bygningsloven. Det er fremmet forslag til detaljreguleringsplaner i Hamar sentrum om boliger i mange etasjer som bryter med gjeldene arealplan: Kommunedelplanen for sentrum, vedtatt første gang i 1995 og bekreftet som gjeldene ved hver kommuneplanrevisjon siden da, seinest i år.

Forslag til detaljregulering skal benyttes for å følge opp kommuneplanens arealdel. Detaljreguleringsplan kan utfylle eller endre, men kan ikke forandre hovedtrekk og rammer i gjeldende plan. Forslagene til detaljreguleringer for Kvartal 54 og Parkgata 31 gjør begge det. Planforslagene er derfor ikke vedtaksbare. Fylkeskommunen bruker sågar «vesentlige virkninger for miljø og samfunn» om konsekvensene av hvert av planforslagene, en formulering som etter loven utløser krav om særskilte vurderinger av planenes virkninger.

Det er igangsatt et revisjonsarbeid for gjeldende plan for sentrum. Komite for plan, miljø og næring har fått et oppdrag og har arbeidet i snart et år. Komiteen må få anledning til å vurdere de to planforslagene. Hvis ikke kan de undergrave deres oppdrag. Og en revisjon av sentrumsplanen kan bli en sandpåstrøing av «smal» styring gjennom enkeltprosjekter, noe HA betimelig advarer mot.

Rådmannen bør legge sterkere vekt på en strategi for samarbeid i sentrum for å utnytte de mulighetene som finnes. Innenfor avgrensingen av Kommunedelplan for sentrum omtrent som vist på vedlagte kart, og med hjemmel i planen og andre gjeldende reguleringsplaner, kan det fortettes med ca. 35.000 kvm.

Oversikten er grov, men viser at slik økt utnytting kan skje nærmere på 22 av de ca. 30 bebygde kvartalene innen området. Kvartal 54, Fuglseth-tomta og lærerskoleområdet er holdt utenfor. Det dreier seg om ca. 35 eiendommer, hvor flere har stått ubebygd eller dårlig utnyttet i årevis.

Høyhus i kvartalsstrukturen må ikke brukes som argument for intensjoner uten forankring i gjeldende planverk før det er vedtatt i en ny arealplan for sentrum.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke