hacklink
18. sep
hamar: Triveligst var byen da den var 1/6 så stor, mener Einar Lang-Ree.
 
Hamar kommune - mål og ledelse
Tilfeldighetene rår – og det har falt i mitt lodd å være bosatt i Hamar siden 1949.

Publisert: 08.aug.2018 12:40
Oppdatert: 08.aug.2018 12:44

Konklusjonen er at Hamar har vært en god kommune å leve i. Mange erklærer seg enig i det.

På tross av hva? Alle har vi erfaringer å bygge på, om vi har fulgt med i byens politikeres «gjøren og laden».

Det viktige underlaget er lederskapets vekstfilosofi helt fra freden: Byen må vokse, vokse og vokse.

Med flere innbyggere blir det flere skattebetalere, mer penger i kommunekassen. Det eneste temaet det har vært full enighet om i byens politiske miljø. Men. Hva er innbyggernes erfaring, synes folk flest at vekstfilosofien har vært vellykket?

Gjennom tre generasjoner har byens skattebetalere årlig blitt belastet for alt hva veksten har kostet i grunninvesteringer.

Ikke bare tomter til nye boliger, eller veier og vann og kloakk, men hele veien med flere plasser i barnehager, skoler, helse- og velferd, alders- og sykehjem.

Vi kan ikke engang glemme økte administrasjonsomkostninger for kommunen.

Selvfølgelig koster det å fem-seksdoble byen, og det er ingen andre til å betale det det koster enn skattebetalerne.

Og ansvaret ligger hos politikerne, som lager eller godkjenner alle planer. Som styrer byen på vegne av skattebetalerne. Ikke en eneste av dem har kompetanse til nettopp denne type oppgaver?

Har det så gått bra i Hamar? Sikkert i mye, men mye har også gått galt. Har vekstfilosofien for byen ført med seg innslag av storhetsgalskap?

Det må synes sånn når det bygges en fotballbane, et svømmeanlegg og et kulturhus dobbelt så stort som behovet, og dermed dobbelt så dyrt som nødvendig.

Tilbake til vekstfilosofien: Gjennom tre generasjoner har skattebetalerne betalt fortløpende for den verdien veksten skal skaffe byen.

Det virker bare som om utgiftene løpere videre, i generasjon etter generasjon. Mens skattebetalerne, og byen, hele tiden må vente på uttaket av gevinsten, sammenlignet med andre kommuner:

Når kommer den? Hvordan vil den vise seg for skattebetalerne?

Dette skrives i mitt 90. år. Jeg har levd et godt liv i Hamar, motsetninger skader ikke så mye. For mye stort og bra er blitt gjort. Koigen er det beste eksemplet.

Men triveligst var byen da den var 1/6 så stor, og alt som skjedde, det skjedde i Strandgata, Torggata og Grønnegata. Den gang byen og vi selv hadde lite penger.

Litt moro minnes vi også, for bare ti år siden, da det var fire av oss med flittig penn, som traff ømme politiske tær via HAs spalter: «Gamle, gretne gubber» ble vi omtalt som, av politikere. En hederstittel nesten?

Den store vinneren er samfunnet. Som fikk en vanlig norsk småby, tilrettelagt og betalt av skattebetalerne i Hamar, i løpet av vel 70 år. Den ligger der.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke