Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
kULTURHUSET: Ville «Mjøslys» være et bedre navn?Foto: Trond Lillebo
 
Hamar Kulturhus burde hete «Mjøslys»
Hvorfor kan ikke Hamar Kulturhus hete Mjøslys?

Publisert: 07.feb.2019 15:27
Oppdatert: 07.feb.2019 16:33

I 2012 da byggearbeidene av det framtidige kulturhuset var godt i gang (den offisielle åpninga skjedde 14.mars 2014), ble det utlyst navnekonkurranse. Hva skulle det storslåtte bygget vårt hete? Det var regionens største og viktigste medium Hamar Arbeiderblad i samarbeid med Hamars ordfører som i 2012 utlyste en rådgivende navnekonkurranse.

Det kom inn omlag 200 navneforslag, hvorav fem ble valgt ut til finalerunden. Det kom inn godt over 2.000 stemmer i den siste omgangen hvorav 1.287 stemmer ble gitt til forslaget Hamar kulturhus – Mjøslys. Navneforslaget Hamar Kulturhus kom nærmest vinneren, men fikk langt færre stemmer. Byens politikere den gangen valgte til slutt navnet Hamar Kulturhus.

Jeg tillater meg å minne om dette navnevalget gjort av Hamars folkevalgte. Jeg hører ennå folk nevne på Mjøslys. Hvorfor heter ikke det storslåtte kulturhuset vårt Mjøslys? Det er mange kulturhus rundt om i landet som heter noe mer enn kulturhus. I Stavanger heter kulturhuset Sølvberget, i Os i Hordaland heter det Oseana, i Molde heter det Plassen, i Bodø heter det Stormen, i Larvik heter det Bølgen og i Kristiansand heter det Kilden. Dette for å nevne noen.

Nå nærmer vi oss en ny Nordisk Poesifestival i Hamar, en festival som springer ut av Rolf Jacobsens tilstedeværelse i byen vår. Festivalen arrangeres alltid i dagene rundt Rolf Jacobsens fødselsdag 8. mars: «I mars, i svanenes måned...» som dikteren selv skriver. Hamar er i disse marsdagene poesiens hovedstad. Festivalen som riktignok holder aller mest til i Hamar Gamle Rådhus, er årviss og etablert nå. Arrangementer går av stabelen over hele byen. Og i kulturhuset har vi jo en sal som heter Klubbscene Rolf Jacobsen, der det er arrangementer året rundt.

Hvorfor lever navneforslaget Mjøslys slik i minnet? Treffer det noe i oss som har bodd her lenge, bodd i det dikteren i Skappels gate 2 kalte «innlandshavet med det store lyset»? Er det for seint å løfte oss opp og ut av navnet som har litt stussligstue ved seg? For kulturhuset vårt har jo uomtvistelig vært en suksess rent publikumsmessig. Hvorfor ikke la navnet skinne litt om kapp med det?

Dette er en liten sak i forhold til valg av ny togtrase og i forhold til valg av hvor hovedsykehuset for Innlandet skal ligge. Men det er lov å bruse litt med fjøra, jf. Brumunddals alt viden kjente fallossymbol Mjøstårnet. Hva sier byens politikere og eventuelle andre til navnet Mjøslys i dag?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke