15. sep
 
Hamar kulturskole - salderingspost?
I disse dager vedtas de kommunale budsjettene, og jeg har mottatt bekymrede meldinger fra flere av våre medlemmer i kulturskolen på Hamar.

I kulturskolen i Norge får barn og unge opplæring av profesjonelle lærere, i en profesjonell ramme og med tilpasset pedagogikk og didaktikk. Men selv med de beste lærerne, topp instrumenter og gode kulturskolelokaler; det går en grense for når budsjetter og rammevilkår må gå ut over tilbudet til den enkelte elev.

I Hamar er man nå svært nær denne grensen. Forslaget fra rådmann om å redusere den individuelle undervisningstiden pr elev på kjerneprogrammet til 20 min vil utvilsomt gi negative konsekvenser. Dette er virkelig ingen god løsning og det virker som den mangler faglig forankring. Det er flere andre kulturskoler som har prøvd dette før, og erfaringene er at det fører til dårligere kvalitet på undervisningen og elevfrafall.

Hamar kan være stolte av byens kulturskole. Kvaliteten er sjeldent høy - noe som er et resultat av kloke vedtak gjort av politikerne i 2009 og videre i 2017, i tillegg til god satsing på faglighet for å kunne gi gode tilbud til barn og unge og samarbeidende organisasjoner i kommunen.

Barn og unge i dag krever å bli utfordret på sitt nivå, og for å kunne imøtekomme dette, er fagligheten det aller viktigste. Dette ser vi på elevmassen som er sjeldent stabil. I motsetning til en synkende tendens i elevtallene - opplever Hamar kulturskole at det er nok søkere til tilbudene. Dette sier vel noe om at kvaliteten er god?

Når det nå har kommet forslag om å redusere undervisningstiden til 20 minutter pr elev må vi si at dette er sterkt bekymringsverdig. Det eneste riktige å gjøre er å tilføre mer midler til nye eller utvidede stillinger på de fagene det gjelder, slik at tilbudet forblir like godt som det er i dag.

Det blir helt feil å si at ved å redusere lengden på timene så vil flere få nyte godt av kvaliteten i kjerneprogrammet - kvaliteten vil forsvinne helt hvis dette skjer. Dette vil dermed også ramme fordypningsprogrammet. Barn og unge opplever allerede nok stress i hverdagen, og det å lære å spille et instrument er og blir et håndverk som krever tid og veiledning av kompetent personale.

På kommunens hjemmesider står det: I Hamar skal barn og unge komme først, og deres interesser står i en særstilling. Hamar er og skal være et godt sted å vokse opp. Oppvekstvilkårene for barn og unge er den viktigste suksessfaktoren for samfunnet. Derfor må utvikling av tilbudet til barn og ungdom stå øverst på kommunens politiske dagsorden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke