hacklink
18. sep
 
Hamar må løse billett, toget går nå
Jeg er glad i tog, og som medlem av Stortingets Samferdselskomite / Transport- og kommunikasjonskomite gjennom mange år, over gjennomsnittet opptatt av samferdsel.

Publisert: 07.feb.2017 15:59
Oppdatert: 07.feb.2017 16:36

Derfor har jeg fra sidelinja fulgt nøye med på prosessen, debatten og de lokale beslutningene om videreføring av dobbeltspor på Dovrebanen.

Jeg kan røpe at det slett ikke var gitt at dobbeltsporet skulle prioriteres og utbygges fra Minnesund og nordover i min tid. Både undertegnede og andre måtte kjempe hardt, også med våre egne, for å vinne fram blant andre konkurrerende jernbaneprosjekter i Norge. I Stortinget stemte både Høyre og Frp mot, men sporet på Dovrebanen ble reddet av det rød-grønne flertallet. Også etter min tid i Stortinget, har Frp stemt imot dobbeltspor Espa-Minnesund. Høyre, Venstre og KrF gikk inn for å utsette saken på ubestemt tid. Dette skjedde i 2011, - nå har de samme fire partiene flertall i Stortinget.

Ut fra mangeårig erfaring, og etter å ha deltatt i behandlingen av flere transportplaner kan jeg si: Toget går nå! De som vil være med i Nasjonal Transportplan 2018 – 2029 må komme seg om bord snarest, for det er trangt om plassen. Den som mister sin plass i køen, kan fort bli glemt igjen.

Men Hamar har foreløpig ikke løst sin billett. Og ettersom dette i tillegg er en gruppereise sammen med Stange og Ringsaker, blir også de andre kommunene stående igjen. For ikke å snakke om Lillehammer, der billettluka kan forbli stengt på ubestemt tid.

For å komme med i Nasjonal Transportplan må man komme til enighet med Bane NOR om hvor sporet skal gå. Jeg kjenner ikke til prosjekter som har kommet inn i planen uten en slik avklaring. Hamars muligheter bør ligge i fylkesmannen anbefaling til Kommunalministeren og en bedre tilpasset kulvert i vest og park og vannspeil i Hamar-bukta for å unngå barrierevirkning mot Mjøsa og imøtekomme Hamar kommunestyre. Hamar Arbeiderparti har i vedtak på sitt årsmøte bedt Hamar kommune om å gripe denne muligheten. Det bør kommunen gjøre.

Så kjære innlandshovedstaden Hamar: ta ansvar og løs billett! Det kommer til å bli en fin tur.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke