17. sep
 
Hamar MDG og jernbanesaken

Publisert: 03.feb.2017 19:11
Oppdatert: 03.feb.2017 19:11

I jernbanesaken har Hamar MDG hatt et ønske om å ta et kunnskapsbasert valg på grunnlag av utredningene som har blitt gjort. I tillegg har partiet lagt vekt på muligheter for jordvern, for byutvikling og transportavvikling, støy og forurensning, konsekvenser for biologisk mangfold, rekreasjon og turisme, dato for ferdigstillelse og pris.

Endelig valg av jernbanetrasé ble stemt over på medlemsmøte 22. november. Begge kommunestyrerepresentantene i Hamar MDG stilte seg til disposisjon for medlemmene, og stemte i kommunestyret - slik flertallet på medlemsmøtet 22.november ønsket - for det midtre alternativet.

På medlemsmøtet 22. november ble det også stemt over hva som skulle velges som alternativ trasé, dersom alternativ midt ikke fikk gjennomslag. Østalternativet vant med én stemmes overvekt. At de to representantene i kommunestyregruppa subsidiært valgte å stemme for hvert sitt alternativ, gjenspeiler de delte meningene i medlemsmassen til Hamar MDG.

Midtalternativet forsvant raskt fra den offentlige debatten fordi det tidlig i prosessen ble slått fast fra Jernbaneverket at midtalternativet var det dyreste alternativet, og alternativet som ga lavest netto nytte. Netto nytte viser hva samfunnet får igjen målt i kroner når kostnadene ved å gjennomføre prosjektet er trukket fra nytten.

Diskusjonene i Hamar MDG har sommeren og høsten 2016 handlet lite om netto nytte, men mye om muligheter, livskvalitet og fremtiden: Mulighetene vi får hvis dagens jernbanetrasé og strandsona frigis, og hvis Ramsar-området i Åkersvika ikke belastes mer enn ytterst nødvendig.

Miljøpartiet ønsker å etablere et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Vi ønsker å vektlegge livskvalitet fremfor brutto nasjonalprodukt. Relasjoner, rekreasjonsmuligheter i naturen og bærekraftige lokalsamfunn teller mer enn fortsatt økonomisk vekst. Vi skal ha solidaritet med oss selv, men også de som kommer etter oss, mennesker i andre deler av verden og andre levende vesener.

styremedlem i Miljøpartiet De Grønne Hamar

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke