15. sep
Strandsone: Traseen Hamar øst raserer mye bebyggelse og strandsone i sørøstre Hamar.FOTO: ROLF BERNTSEN
 
Hamar øst raserer mye strandsone

0
Publisert: 27.aug.2015 04:00
Oppdatert: 27.aug.2015 07:16

Ny bane etter både Hamar midt og Hamar øst raserer mange titall hus og mye strandsone i sørøstre bydeler, og det attpåtil ved Åkersvika naturreservat. Hamar midt krever et kryss med Rørosbanen som ifølge Jernbaneverket er på cirka 50 mål. Der må alle hus rives. Dessuten må begge alternativene bygges helt eller delvis på ny bru/fylling gjennom reservatet. Det blir mye verre enn å utvide dagens spor.

Med både Hamar midt og Hamar øst er det duket for en lang strid med Ramsar, den internasjonale organisasjonen for våtmarksområder. Jeg minner om at Miljøverndepartementet brukte fire år på å si ja til utvidelse av E6 i nordre Åkersvika. Noe tilsvarende for ny bane setter dobbeltsporet til Hamar i stor fare.

Det er derfor ille at ordførerkandidat Einar Busterud (BBL) uten å vente på Jernbaneverkets utredning velger trase Hamar øst for ny bane. Det er ille også fordi før dobbeltsporet bygges videre til Lillehammer, kan Hamar øst og Hamar midt ikke legges til Hamar, men ende i Stange. Det er veldig negativt. Nestleder Anne Braaten i Fellesprosjektet E6-Dovrebanen bekreftet i NRK mandag at vi ikke får full effekt av sporet før det når Hamar. Det kan bli lenge etter 2024.

Hva Hamar øst og Hamar midt fører til av rasering av strandsone og bebyggelse, kan du sjøl finne mye ut om. Det er bare å ta en tur opp i tårnet ved Vikingskipet. Prøv da å se for deg det gigantiske banekrysset eller den rundt 100 mål store stasjonen ved Vikingskipet!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke