buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Hamar på pallen?

Publisert: 07.des.2016 23:33
Oppdatert: 07.des.2016 23:44

Gjennom norsk jernbanehistorie har planleggerne vært opptatt av at stasjonen skal ha en sentral beliggenhet. Plasseringen har i mange tilfeller vært grunnlaget for mange tettsteder og byers utvikling, og det var flagg og feiring i by og bygd da Stortinget hadde gjort vedtak om nye jernbanestrekninger. Slik var det også i Hamar da Peder Nilsen på Stortinget 8. juli 1890 mot alle odds klarte å få flertall for at jernbanen mot Lillehammer skulle bygges fra Hamar, ikke fra Gjøvik. Da banen til Tretten ble åpnet i 1894, hadde Hamar fått både «pose og sekk» og ble innlandets jernbaneknutepunkt.

Men ikke alle steder var det mulig å legge stasjonen i sentrum. For å vinne høyde ble stasjonene i Skien og Hønefoss anlagt 1,5 km fra bysentrum, og jernbanen har i disse byene aldri fått den betydningen for byutviklingen som i Hamar. Stasjonsplasseringene der har vært medvirkende til at jernbanen har en liten andel av lokal persontrafikk. Alle lokaltog på Ringerike lagt ned, og i Skien kjører NSB buss på halvparten av togavgangene mot Larvik.

I Hamar ser det ut som et flertall i bystyret vil gå inn for å «kaste» jernbanen ut av bysentrum og få en stasjonsplassering ved Vikingskipet. Hamar vil da komme på pallen sammen med Skien og Hønefoss over byer med landets dårligst plasserte jernbanestasjoner. Peder Nilsen vil snu seg i sin grav over hvordan hans livsverk på 1890-tallet blir rasert.

Om politikerne i Hamar ikke enes om stasjonsplasseringen, mangler det ikke andre velbegrunnede prosjekter som mange mener vil gi bedre samfunnsøkonomi enn å bygge dobbeltspor til Lillehammer. Med uenighet og fortsatt splid vil dobbeltsporet lett ende på Stangesida der det for øvrig er rene idyllen med tverrpolitisk enighet om gode løsninger i jernbanesaken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat