16. sep
 
Hamar-samfunnets grunnmur
Ny oppvekstplan for Hamar kommune skal være ferdig i februar 2018 og skal favne barn og unge mellom 0 og 18 år.

Publisert: 21.feb.2017 23:10
Oppdatert: 22.feb.2017 07:47

Gode oppvekstvilkår er avgjørende for å kunne føle tilhørighet, kjenne mestring og for å kunne utvikle seg til å bli et selvstendig menneske. Hamar har mange av kvalitetene som trengs for å være en god oppvekstkommune. En ny oppvekstplan må derfor bygge videre på det som er bra og fortsette med tiltak som fungerer, men den skal også peke på forhold som må bli bedre og hvor nye tiltak må settes inn.

Forskere mener vi i større grad må se den samfunnsøkonomiske nytten av å investere i kvalitet i barnehagen, og det er mye som tyder på at et godt barnehagetilbud, som gir barna et trygt og stimulerende læringsmiljø, er det mest effektive virkemiddelet for å gi barn like muligheter til å lykkes i utdanningsløpet og i arbeidslivet. Hvor er det skoen trykker i Hamar for å få til dette? Noe vi er nødt til å ta tak i, er å øke pedagogtettheten i Hamar-barnehagene, da denne er altfor lav i dag.

Med bedre kommuneøkonomi er dette et hull som bør tettes raskest mulig. Det er også viktig å jobbe forebyggende vedrørende psykisk helse og utenforskap allerede i barnehagen, hvis man venter til skolealder kan det være for sent. Vi må også etablere verktøy som kan hjelpe administrasjonen og politikerne i å følge opp barnehagenes mandat på en god måte.

Hamarskolen har kommet langt, men trenger å videreutvikles. En skal være forsiktig med å legge for mye vekt på resultatene av de nasjonale prøver og SSBs rapport knyttet til skolebidragsindikatorer, men det fremkommer ganske tydelig at enkelte skoler trenger ekstra hjelp til å komme videre. Vi trenger derfor et enda bedre samarbeid mellom politikere, administrasjonen og skolen i Hamar for å jevne ut forskjellene mellom skolene. Det er fortsatt en utfordring at enkelte elever faller ut av skolen og dermed ikke fullfører videregående skole. Det er viktig at det i Hamarskolen er rom for mangfold og at skolesystemet tilpasser seg elevene og ikke omvendt. Å se hvert enkelt barn må ligge til grunn for alt arbeid innenfor oppvekstsektoren. Alle er gode til noe.

Vi må få nye idéer ut i livet, og gjennom workshops det vil bli sendt ut invitasjoner til, har vi stor tro på at vi sammen kan finne gode løsninger. For eksempel har bruk av sosiale entreprenører i skolen vist seg å være et gode, flere skoler i Hamar har innført konseptet Trivselsledere med stor suksess, og det finnes mange andre prosjekter som Hamarskolen kan koble seg på.

Oppvekstplanen for Hamar kommune skal dreie seg om mer enn barnehage og skole. Ønske om bedre flerfaglig samhandling vil utgjøre en rød tråd i arbeidet med planen. Samarbeid mellom barnehage, skole, andre oppveksttjenester og foresatte, frivilligheten og idretten må settes inn i et system som alle skal være kjent med. Oppvekstplanen skal til syvende og sist representere Hamarsamfunnets grunnmur.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke