Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Kraftsentrum: Urbane Hamar sett fra taket på kornsiloen på Storhamar.FOTO: TROND LILLEBO
 
Hamar som urbant kraftsenter på Østlandet
Regionutvikling: Innlandet er ikke konkurransedyktig, og Hamarregionen må derfor bygge sin egne urbane framtid, skriver Hans Hagene.

0
Publisert: 19.jan.2015 06:31
Oppdatert: 19.jan.2015 07:21

Folk flytter som aldri før fra distriktene og inn til de største byene. Oslo er den kraftigste magneten, men Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim opplever også enorm vekst. Dette er del av en global og irreversibel utvikling og den vil på få år skape et helt nytt og urbanisert Norge.

Det har vært flere positive enkelthendelser og enkelttiltak i Hamar og regionen de siste par årene, men hvordan vil utviklingen i Hamar og Hamarregionen bli fremover? Kan Hamar bli det urbane kraftsenteret mellom Oslo og Trondheim?

Landsdelen er stor, voksende og sammensatt, både med hensyn til demografi, næringsstruktur og organisering. Det sentrale Osloområdet vokser desidert mest, både befolknings- og næringsmessig. Deler av byområdene langs Oslofjorden vokser samtidig så kraftig at de utfordrer resten av landsdelen. Det går en tydelig og stadig større vekstkorridor fra Eidsvoll/Ullensaker sørover via Oslo og videre nedover langs begge sider av Oslofjorden. Hamar er ikke en del av denne vekstkorridoren.

Samtidig er det stagnasjon og til dels tilbakegang i flere store områder på Østlandet, dette gjelder områdene som ligger lengst fra byene og lengst fra kysten. Innlandsfylkene Hedmark og Oppland har den tydeligste stagnasjonen/tilbakegangen.

Hamar er geografisk en del av Innlandet, en utydelig region bestående av Oppland og Hedmark. Disse fylkene topper en rekke negative statistikker, og er heller ikke kjent som tilhengere verken av omstilling, urbanisering eller ny og bærekraftig næringsutvikling. Legger man til at Innlandet har en urovekkende demografisk utvikling, lav innvandring, stadig flere gamle menn og snart ingen kvinner, ser man at Hamar har store utfordringer. Disse blir heller ikke mindre av at man i Innlandet i lang tid har kranglet om og rotet til flere ulike kostbare prosesser, enten det er høyere utdanning, storsykehus, «ny Innlandsvekst» og så videre.

Innlandet er kort sagt ikke konkurransedyktig og Hamar og byregionen må derfor finne sin egen vei og bygge sin egen urbane framtid.

Byutvikling er komplisert og global konkurranse uhyre krevende. Hamar er i seg selv ikke stor nok til å bli et selvstendig konkurransedyktig kraftsenter, derfor må hele regionen integreres i det fremtidige arbeidet. For å kunne bygge tilstrekkelig konkurransekraft i samfunns- og byutvikling fordres et minimumsantall innbyggere, virksomheter, kunnskapsbedrifter, folk med høy utdanning og så videre. Såkalt kritisk masse. Hele byregionen må derfor forplikte seg politisk og strategisk og satse felles og enhetlig. Ringsaker er et strålende eksempel på fremtidsrettet utvikling og urbanisering, og samarbeider man ennå tettere og mer forpliktende med Hamar er man på god vei. De to store kommunene bør ellers snarest slå seg sammen, som første ledd i etableringen av en sterk og fremtidsrettet og urban regionkommune.

Hamar og Hamarregionen må videre på en kløktig og strategisk måte utnytte de mange og store fordelene og mulighetene man rent faktisk har: Framtidsrettet infrastruktur med «direkte tilgang til resten av verden» via veier, jernbane og flyplass, kort avstand til Oslo, store bo- og etableringsområder som kan bygges ut grønt, klimanøytralt og fortettet, et kompletterende bysentrum i Brumunddal og selvsagt «regionhovedstaden Hamar» som gjennom snart to hundreår år har utviklet reell byidentitet.

Hamar som urbant kraftsenter på Østlandet er således fullt oppnåelig. Og samtidig helt nødvendig for landsdelens framtid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke