Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Boliger: Det er viktig å ta hensyn til helheten i kommunen.Foto: Hilde Lillejord, Bane Nor
 
Hamar trenger plass til flere boliger
Blekket på siste kommuneplan har bare så vidt tørket og gjelder helt til 2030, og i arealdelen står en rekke godt forankrede ambisjoner for utviklingen av Hamar.

En er at kommunen trenger mer plass til sine målsettinger med tanke på årlig boligbygging. Og hvorfor er det så viktig å bygge flere boliger og få Hamar til å vokse?

Det har seg slik at hver ny innbygger i Hamar bidrar med brutto over 50.000 kroner til fellesskapet. Tar man utgangspunkt i 1.000 boliger, er det enkelt å regne seg fram til et betydelig inntektspotensial for kommunen. Tenker man i gjennomsnitt tre personer per husstand, vil disse gi 150 millioner i årlig ekstrainntekt til Hamar. Også netto ville dette gi handlingsrom til en rekke kjærkomne tiltak for innbyggere og byen - for hvert eneste år fremover. Vi tror de fleste skjønner at midler av en slik størrelse vil spille en avgjørende rolle i å gjøre Hamar til et enda bedre sted å bo for både unge og gamle. Hvordan kan vi sikre oss slike midler? Nøkkelen ligger i å prioritere riktig, og innse at man må velge bort en ting for å oppnå en annen.

Først og fremst er det veldig positivt at man får utviklet nye tomteområder over hele kommunen. Det er likevel en utfordring at flesteparten vil bo i fysisk nærhet til bysentrum, og derfor må man spesielt utvikle boligområder vest for E6 der etterspørselen er desidert størst. Alle ønsker ikke å bo i blokk, og generasjonsrulleringen fra enebolig til leilighet går også for sakte til at man får frigjort tilstrekkelig antall (barnevennlige) boliger hvert år. Disse innbyggerne flytter da kanskje heller til Furnes/Ottestad hvor avstanden til byen er kort, og resultatet er at Hamar kommune taper store midler.

Man må alltid hensynta helheten for kommunen. Mange husker et planforslag inn til Klukhagan hvor man la vekt på å bevare skogen for utbygging og ikke tillate nedbygging av friområdet. Normalt er det oftest slik at når en verner noe må man kompensere andre steder. Ved å verne Klukhagan for utbygging vil arealbehovet forflytte seg andre steder. Når Hamar trenger boligområder vil dette måtte medføre bortprioritering av andre ting.

Vi tror folk flest synes flyplassen er et fint tilskudd til byen. I våre øyne er det likevel slik at blant annet vern av Klukhagan øker behovet for boligbygging på flyplassen istedenfor.

Det er uomtvistelig slik at utvikling av nærmere 1.000 nye boliger på flyplassen vil medføre betydelige inntekter til Hamar - som kunne brukes til bygging av skoler, omsorgshjem og øvrig utvikling av byen og kommunen. Hva vil alternativ bevaring av flyplassen gi av sammenlignbare inntekter til Hamar-befolkningens beste?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke