16. sep
 
Hamar vokser veldig sakte

0
Publisert: 20.mai.2015 04:00
Oppdatert: 20.mai.2015 06:56

I 2014 økte folketallet i Hamar kommune med 327 personer til 29.847 personer. Det er en vekst på 1,1 prosent, og er samme vekst som landsgjennomsnittet. I de siste fem årene har folketallet i Hamar økt med 300 personer i gjennomsnitt i året. Stange, Ringsaker og Løten kommuner vokser også svært sakte.

Folketallet ellers i Hedmark fylke øker nesten ikke i det hele tatt, og i mange kommuner har det vært nedgang. I de siste fem årene har folketallet i Hedmark økt med 890 personer i gjen-nomsnitt i året (0,4 prosent), og det er Hamar-regionen som har stått for det meste av veksten. I landet ellers er det bare Oppland og Sogn & Fjordane som har hatt like lav vekst. 1. januar i år bodde det 195.153 personer i fylket. Fylkeskommunens mål om 220.000 innbyggere i Hedmark innen år 2020 er totalt skivebom. Hvorfor har fylkeskommunen satt dette målet; de kan umulig ha trodd på det selv?

Folketallet i Hamar øker som sagt, litt hvert år. Men med en årlig befolkningsvekst på om-trent én prosent, er det veldig langt fram til en fordobling av folketallet slik Hamar Høyres ordførerkandidat, Knut Fangberget, drømmer om. Det kommer ikke til å skje i dette år-hundret, og det er tegn som tyder på at det aldri vil komme til å skje. Om 25 år (2040) vil folketallet kanskje kunne komme opp i 35.000, og flere er det ikke plass til i byen uten nedbygging av dyrket makt vest for E6.

Hamar har fødselsunderskudd, og det meste av befolkningsveksten skyldes innvandring av utenlandske statsborgere. I dag har 8–10 prosent av innbyggerne innvandrerbakgrunn. De fleste har kommet fra Somalia, Polen og Sverige. Ifølge UDI har arbeidsinnvandringen til Norge fra EU-land bremset kraftig opp. Etter hvert som Norges økonomi blir mer på nivå med andre lands i Europa, vil mange av inn

vandrerne flytte tilbake til hjemlandet.

Det er naivt å tro at mange Oslo-folk vil flytte til Hamar fordi byen har nytt kulturhus, nye torg, ny svømmehall, nye idrettsarenaer, fine gater og stupetårn. Den fellen har mange kommuner gått i. Dessuten har byens folkevalgte stelt det slik at Hamar er på norgestoppen når det gjelder eiendomsskatt. Rådyre leiligheter lokker heller ikke folk hit. Hamar er ikke i «rivende utvikling»; Hamar er i «ravende utvikling».

Har ikke byens politikere hørt om global oppvarming, klimaendringer, naturkatastrofer og matmangel? Vet de ikke at oljealderen er på hell, at arbeidsledigheten øker og at vi må om-stille oss til nullvekst. Vår selvforsyningsgrad av mat er i dag på under 40 prosent; resten må vi kjøpe fra utlandet. Men det er kamp om maten; Kina, Japan og Saudi-Arabia har kjøpt opp store jordbruksarealer i Afrika.

Valgkampen har starter, og byens politikere vil nok fortsette å spre sitt budskap om at kom-munen må legge til rette for stor befolkningsvekst, blant annet ved nedbygging av gårdene Børstad, Kluke, Vien og Tommelstad, slik Hamar Høyre har tatt til orde for. Det er et svik mot våre etterkommere. Vi bør sende disse poli

tikerne «på gangen». Det har vi velgere makt til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke