hacklink
18. sep
ARKITEKTUR: Hamar jernbanestasjon en februardag. Et bygg Hønefoss ikke er i nærheten av å ha.
 
Hamar vs. Hønefoss
Arkitektur: Hamar er vakrere enn Hønefoss, skriver Fred Harald Nilssen. Det er visst ikke alle på Hønefoss enig i.

0
Publisert: 04.mar.2015 04:00
Oppdatert: 04.mar.2015 07:21

Tittelen kunne gjelde fotball. I så fall ville Hønefoss være vinneren i nåtid. Men budskapet mitt er et helt annet, nemlig arkitektur, estetikk og byutvikling. Det er et tema som politikere og folk flest er opptatt av. Med nærkontakt med Hønefoss og Hamar har jeg et sammenligningsgrunnlag for byutvikling i disse to innlandsbyene.

Med et forhold til Hønefoss og Hamar har jeg et sammenligningsgrunnlag for byutvikling i disse to innlandsbyene. Dette skriver jeg på bakgrunn av at jeg var Hamarlos for ei gruppe ringerikinger en halvgrå februardag i år. Jeg la ikke skjul på at jeg ikke syntes alt i barndomsbyen min var vakkert.

Mye rart er gjort i byutviklinga de siste fire tiåra, men da det i reisefølget under losinga ble slengt med leppa og det ble sagt at Hamar var en vel så stygg by som Hønefoss, beit jeg meg i det og tok med reisefølget til jernbanestasjonen (bildet) for å vise et praktfullt bygg. Et bygg Hønefoss ikke er i nærheten av å ha.

Da jeg kom hjem etter losinga, sladret jeg til vennene mine på Facebook og sa at reisefølget sa at mjøsbyen var stygg. Det fikk det til å koke på nettsamfunnet «Du vet du er fra Hamar når du ...». For noen hamarsinger kokte det over da leste det. Skjellsordene hagla. En utflytta hønefossing, synes det var merkelig å høre slik kritikk fra ringerikinger.

- Hønefoss er ikke verdens peneste den heller, skrev han og mente for øvrig å huske at Nitimen for noen år sida kåret Hønefoss og Førde til delt førsteplass i konkurransen om å være Norges styggeste by.

En fb-venn jeg deler samme skjebne med ved både å ha vokst opp på Hamar og utvandra til Ringerike, skjønte ingen ting og skrev at Hønefoss og Hamar har gjort store framsteg siden 1970-tallet.

- Elsker både Hamar og Hønefoss, beste plasser jeg har bodd. La oss si uavgjort? skrev denne fb-vennen.

I noen kommentarer ble det tatt til orde for at man må se nøkternt på problematikken. En skrev at dersom du går rundt i Østbyen, Håkons gate, lærerskolen og opp mot Katta, så er det ikke vakkert. Ikke Morterudsgate, Storhamargata og Skappelsgate heller, selv om jeg vokste opp der.

En annen venn var inne på det samme og han skrev at det finnes en del fine bygninger i Hamar.

- Men det finnes deler av Hamar som slett ikke er vakker. En del bygninger nede i sentrum er ganske misskjøttet og ser triste ut. En del av 1950-, 1960- og 1970-tallsarkitekturen kan gjerne rives. Det finnes litt å gjøre fremdeles. Det blir bedre med tiden. Og litt innsats med vedlikehold hjelper også.

Jeg mener Hamar er vakrere enn Hønefoss og jeg har lovt reisefølget omkamp og har invitert dem til å bli med på en tur til mjøsbyen en sommerdag. Da får nok pipa ei anna låt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke