Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Hamarregionen styrkes av EØS
Det er godt kjent at markedsadgang og like vilkår i hele Europa er viktig for norsk eksportnæring. Norge lever av å handle – særlig med EU som er vårt største marked.

Publisert: 05.jun.2017 12:37
Oppdatert: 05.jun.2017 12:45

Det er imidlertid ikke bare store bedrifter som nyter godt av EØS-avtalen. Et stabilt og forutsigbart rammeverk er trolig enda viktigere for små aktører.

Eksempelvis er de største bidragsyterne til verdiskapning på innlandet avhengige av arbeidskraft fra EØS-land. Landbruket, skogbruket og turistnæringen trenger sesongarbeidere. Det er betydelig mer sømløst å ansette en fra EØS-området enn utenfor. Industrien og byggenæringen har stor tilstrømning av EØS-arbeidere og er pliktige til å gi disse samme rettigheter som norske arbeidstakere.

Ikke-diskriminering er et viktig prinsipp i EØS. Uavhengig av om arbeidstakere kommer fra Stange, Sverige eller Slovenia skal en ikke diskrimineres på arbeidsplassen. Allmenngjøring av tariffavtaler gir utenlandske arbeidere samme lønn som norske fagorganiserte kollegaer. Den norske modellen og EØS-avtalen spiller hverandre gode.

Det europeiske nivå styrker også kommunene. Gjennom Osloregionens Europakontor styrker Hamar, Ringsaker, Løten og Stange kommune sin deltakelse i EU-programmer. EØS gir tilgang til prosjekter som styrker næringsutvikling, regional utvikling, bedrer kommunale tjenester og støtter forskning til gode for hele befolkningen. Gjennom programmene kan kommunene oppnå egne målsettinger og styrke tilbudet uten å være avhengig av statlig innblanding.

EØS-avtalen er et stort rammeverk som hegner om de små og sikrer likebehandling. Avtalen har bred støtte i befolkningen. De som ønsker å sette denne forutsigbarheten på spill har ikke bare et forklaringsproblem, det er direkte uansvarlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke