Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Hamars avkuttede hjørner

Publisert: 16.jan.2019 13:25
Oppdatert: 16.jan.2019 13:58

HA hadde lørdag 12. januar en betimelig artikkel om Hamars historiske særpreg, med fokus spesielt på sentrumskvartalenes avkuttede hjørner. Jeg skriver «betimelig» fordi byen viser liten interesse for å ta vare på sin fortid, og dermed også for sin fremtid. Det er på tide å tenke nytt. Så derfor takk, HA!

LES HAs reportasje om Hamars historiske særpreg her.

Men, vi må vel legge til at verken kvartalsstrukturen eller de avkuttede hjørnene er spesielle for Hamar. De ble påbudt i våre første riksdekkende byplanlover. Og ble derfor fulgt i all bybygging på den tida Hamar ble grunnlagt.

Begrunnelsen både for bestemmelsene om maksimum størrelse på kvartaler og minimum gatebredde – samt krav om avkuttede kvartalshjørner var diktert av brannsikkerhetshensyn. Påbudet om å bygge med avkuttede hjørnene skyldes datidens hestetrukne brannslukningskjøretøyer. De var så lange at med tillatt minstebredde for gater ville kjøretøyene få store problemer med å kunne svinge over i ei tverrgate. Om altså kryssene ikke ble utvidet.

Det spesielle med Hamar er at strukturen fra byens første reguleringsplan ennå er såpass godt bevart at den gir bykjernen et historisk preg. Slik sett har den både rikshistorisk interesse – og identitets-skapende verdi.

Å ødelegge dette mønsteret, slik byen er i ferd med å gjøre, forteller i klartekst at egentlig skammer man seg over å være hamarsing.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke