Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Mjøsa: Det er stort engasjement i byen mot å stenge utsikten til Mjøsa.Foto: Dag Olav Nielsen
 
Hamars fremtid formes nå - følg med!
Strandsonen: Det handler om høyhus på Tjuvholmen, sollys og utsikten til Mjøsa.

Publisert: 06.des.2017 15:24
Oppdatert: 06.des.2017 15:37

Hamar er blitt en mye mer spennende by enn den søvnige jeg vokste opp i. Besøkende venner er unisont enige om at byen har fantastiske kvaliteter, spesielt den vakre strandsonen fra sentrum til odden. Stor var forskrekkelsen da jeg hørte om Arthur Buchardts planer om å bygge et 135 meter høyt hotelltårn ytterst på Tjuvholmen.

Engasjementet i debatten om jernbanetrase viser at Hamar-folk har et sterkt ønske om at utbygging ikke skal stenge utsikten til Mjøsa. Likevel har kommunen inngått opsjonsavtale med Buchardt om et høyhus som vil være synlig uansett hvor du befinner deg i Hamar med omland. Problemer med å se for deg høyden? Til sammenligning er Postgirobygget 111 meter og Oslo Plaza 117. Dette er ikke områder av Oslo som øker livskvaliteten for innbyggerne. Husene drar ned turbulens og fallvinder og kaster lange skygger rundt Jernbanetorget. Der er det høststemning året rundt. Betonghus med store glassflater er også lite miljøvennlige.

Hvorfor har denne formen for utvikling som i stor grad er drevet frem av utbyggere som vil tjene mest mulig pr. kvadratmeter og arkitekter med behov for å sette sitt stempel på byrommet, blitt synonymt med vekst og fremgang? Selv OECD stiller spørsmål ved dette. I Juni 2016 dedikerte OECD seg selv til å redefinere vekstbegrepet for å sette folks trivsel i sentrum for regjeringers innsats. Hva med å ta OECD på ordet og begynne med folks trivsel?

Arkitektur og byutvikling angår jo oss alle. Det bør ikke overlates til noen få med penger og makt, og som i dette tilfelle, forsøksvis unndras demokratisk innsyn. I dag vet man mye om hvordan man bygger byer der folk trives. Og ikke bare trives, men har god helse, og muligheter til å opprettholde gode, nære relasjoner til andre mennesker. Disse byene har følgende kjennetegn, og Hamar har allerede mange av disse kvalitetene:

• Bygningene har menneskelige proporsjoner, der folk ferdes. Og der folk ferdes minsker hærverk, og følelse av utrygghet.

• Man kan gå/sykle overalt, (Der det er mulig, veier folk gjennomsnittlig 3- 4 kg mindre)

• Nybygg skygger ikke for siktlinjer og tilgang til vakre utsiktspunkter, og naturlige områder i/rundt byen. Det er lett å undervurdere behovet for kontakt med natur. Det sier litt at syke mennesker blir mye fortere friske når de har utsikt til himmel og grønne vekster.

• Småbarn leker ikke rundt høyhus, mens byer der barnefamilier trives og vil bo, er gode byer for alle. Legg merke til så mye liv den nye, fine lekeparken skaper i Strandgateparken!

• Byen kan fortettes og inneholde høyere bygg, men disse må underordnes helheten. For eksempel bygges i trinn hvor de høyeste partiene er trukket inn og ikke forstyrrer gatebildet.

• Gode byrom inneholder virksomhet på gateplan som skaper mange forskjellige opplevelser. Det er slik byrommet oppleves på tiltrekkende steder som gågata i Lillehammer, eller på Grunerløkka i Oslo. Butikker og virksomheter stengt inne bak glatte høye fasader virker sterilt, kjølig og inviterer ikke til å slå seg ned og å leve i byen.

Vi oppsøker gjerne byer med disse gode kvalitetene som turister, men det er lett å bli husblind og overse at vi allerede har disse attraksjonene selv. Norge og innlandet seiler opp som et fristende reisemål, og kan tiltrekke seg nye innbyggere, nettopp fordi vi fremdeles har kvaliteter mange av disse byene mangler, eller har mistet. God beliggenhet med mye lys, fri utsikt over rent vann. Solnedganger og fugleliv alle kan se. Hamar har fortsatt den naturlige skjønnheten intakt, dessverre ofte usynlig i økonomenes tallrekker, men i et mer helhetlig bilde bidrar den til hverdagslykke, sunnhet og helse for folk flest. La oss ta vare på det vi har!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke