15. sep
 
Hamars kommuneplan bør ikke vedtas

Publisert: 24.mai.2018 13:51
Oppdatert: 24.mai.2018 13:58

Forslaget til ny arealplan har ikke vært utformet sammen med politikerne slik kommuneplanens samfunnsdel ble. Gjennom dialog mellom politikere og administrasjon, fagnotater, analyser og åpne prosesser med kommunikasjonsbyråer og fremtidsforskere ble kommuneplanens samfunnsdel til. Kommuneplanens arealdel er blitt til på et kontor i rådhuset, helt uten politikernes innflytelse, før den ble lagt frem til politisk behandling i november 2017.

Nå har planen vært ute på høring, og skal etter vedtas 30. mai. Da har politikerne fått 15 dager på seg til å lese og ta stilling til 780 sider saksfremlegg og vedlegg i tillegg til 632 sider høringsinnspill fra innbyggere, næringsliv og offentlige instanser. Tilsammen 1412 sider. Noe er kjent, men høringsinnspillene og endringene er nye. Som folkevalgt er det for meg særlig viktig å sette meg inn i høringsinnspillene. Hva mener de jeg skal representere om planen? Har administrasjonen valgt å legge vekt på innbyggernes innspill, eller utbyggernes?

En kommuneplan bør vedtas med bredest mulig enighet, og være godt forankret i alle partier, og i administrasjonen. Derfor bør politikere på tvers av partiskiller forhandle seg frem til bredest mulig enighet, slik at planen står seg i mer enn en valgperiode. Dette er en neste umulig oppgave på så kort tid. Kommunepolitikere er med unntak av ordfører og vararordfører ikke fulltidspolitikere, men engasjerte borgere som gjør det de kan for å skape et best mulig lokalsamfunn på fritiden.

Det er lagt vekt på at den skal vedtas så snart som mulig for å sikre at den kan tas i bruk av de politikerne som har vedtatt den. Her har tempo gått utover kvalitet og forankring. Hvilke mål i samfunnsdelen som arealdelen søker oppnå er uklart. Det er ikke satt krav til utbyggere om å redusere CO2-utslipp i bygg eller drift av nye boliger og næringsbygg. Planen er ikke klar på hvor den skal ivareta eksisterende småhus og villabebyggelse for fortetting. Den har flere udokumenterte påstander, som at det er et stort behov for eneboligtomter. Omreguleringer gjøres uten at det er foretatt systematiske feltundersøkelser for kulturminner og utryddningstrua arter. Planen åpner for at byggehøyder, parkeringsarealer, kulturminnevern skal revideres, uten å si noe om hvordan.

Når det gjelder behov for mer areal til storvarehandel må det forventes av politikere og rådmenn i Hamar kommune, og i vår region, at vi i det minste har en helhetlig plan for lokalisering av næring. I dag er det ledige næringsarealer i regionen. Å omdisponere dyrket mark, grunnlag for store deler av nasjonens landbaserte industri til fordeler for handelsareal er mildt sagt elendig makroøkonomisk vurdering. Allerede flytter varehandel fra eksisterende handelsparker til nye, og etterlater seg store arealer utbrukt handelsareal. Det gir tilslutt tomme lokaler på bekostning av produserende landbruksareal. Landbruksarealet som er grunnlaget for hjørnesteinsbedriftene i regionen, næringsmiddelindustri og bioteknologi. Uten landbruksareal i drift, er det ikke grunnlag for størstedelen av vårt øvrige næringsliv og arbeidsplasser. Miljøpartiet de Grønne vi stemme for å utsette planen, og la den få behandlingen den fortjener fra politikerne på vegne av innbyggerne.

Hamar MDG

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke