Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Vestre torg: Ikke nyurbanisme.FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
Hamars nyurbanisme
Urbant kraftsenter, urban sjøfront, urbane boliger, urbane kafeer. Dette er den nye trenden.

0
Publisert: 12.mar.2015 04:00
Oppdatert: 12.mar.2015 07:05

MENINGER

Men hva innebærer egentlig nyurbanisme? Arbeider byplanleggerne i Hamar etter dette prinsippet? Jeg vil si Stortorget, Østre Torg og Fougner Lunds plass er eksempler på ny-urbanisme. Vestre Torg er det ikke. Fortetting av sentrum er et typisk eksempel på nyurbanisme.

På Wikipedia finner jeg «urbanisme». I følge amerikanerne heter det «ny-urbanisme» etter 1990. Ny-urbanismen er en gjenskapning av 1930-tallets byutvikling: En bys gater, plasser og fellesarealer er rom som fordrer «vegger» rundt seg, i form av bygninger. Dette fører til at byer, som ideelt sett bør være små, bebygges tett; ikke med punktbygg på store tomter (som etterkrigstidens drabantbyer). Nærings- og eiendomsutviklere skal samarbeide med kommune og innbyggere. Nyurbanismen skal gjøre byen til et mer miljøvennlig, praktisk og hyggelig sted.

Vestre Torg eller skoletorget, var et miljøvennlig og hyggelig rom for 1500 blokkbeboere og 2000 elever fram til 1973. Den høyestliggende 8-etasjeblokken (1959) lente seg stødig mot den hvitkalkede katedralskole-veggen i vest, funkisblokken og de himmelhøye lerketrærne i sør, katolikken i nord. En følte seg trygg og inkludert på denne plassen.

I 1973 ble altså den tjuefem meter høye kattaveggen jevnet med jorda. Det var et megasjokk å komme hjem på ferie til barndommens dal. Krateret i vest var ufattelig smertefullt. En hadde mistet en vegg i stua, historie, miljø. Katta-hullet er den dag i dag erstattet av en fem meter høy uttrykksløs lagerbygning. Deretter har dette blokkområdet mistet alle andre kultur-stabbesteiner for gjenkjennelse og trygghet. 2000 elever forsvant over natta. Trær, torghandel og basarbygning forsvant i en jafs i skyggen av «kulturens» inntogsmarsj i 2013.

Kan dette kalles veloverveid nyurbanistisk planarbeid? By-planleggerne har etter beste evne lagd et nytt Vestre Torg. Men – dessverre. Hauger, forhøyninger, «vegger», to hus, påtrengende biltrafikk og gangstier på kryss og tvers gjør at en forholdsvis liten plass oppleves som trang og urolig. Ingen estetiske kvaliteter lar øyet få hvile. Benkene står «feil» veg - mot biltrafikk i Storhamargata. Hekker og trær mot støv og støy savnes her. Småsamleren er borte. Dog en liten oase med benker foran katolikken, slik som før.

Så fikk altså dette boligområdet sitt nydelige rekreasjonsområde, Koigen, i 2005. Et tungt hjertesukk ligger i kortene: Hamar-urbanismens miljøvennlighet står ikke til troende, hvis kommunen lar en dobbeltsporet høyhastighetsjernbane få sprenge selve grunnfjellets rekreasjonsområde.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke