15. sep
UKLART: Per Idar Morken er bekymret for Hamar kommunes økonomiske framtid.
FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Hamars økonomi
Når rentene stiger, vil problemene melde seg.

Publisert: 09.jul.2015 04:00
Oppdatert: 09.jul.2015 08:20

Ordførerkandidat Einar Busterud (BBL), har i HA 3. juli et innlegg om Hamars økonomi, som svar på mitt innlegg 26. juni. Jeg har problemer med å forstå overskriften i Busteruds innlegg: «Renter eller drift?».

For meg har gjeldsforpliktelser i form av avdrag og renter (kapitalutgifter) alltid vært en viktig del av løpende driftsutgifter – enten det dreier seg om privat- eller offentlig økonomi.

Da jeg som ung skulle stifte familie og bygge eget hus ble jeg av min distriktsrevisor-far mer enn en gang minnet om hans utsagn: «både stor gjeld og utestående fordringer er roten til alt ondt».

Det er mulig min far tok hardt i, men han hadde lært mye om økonomi gjennom et langt liv, og mange år i forretningslivet. Ordtaket om at en ikke bør strekke seg lenger enn skinnfellen rekker har også mye livsvisdom i seg, en leveregel mange bør legge seg på minnet.

Den aller viktigste årsaken til Hamar kommunes økonomiske uføre er de enorme investeringene flertallspolitikerne, tidligere og nåværende, må ta ansvar for.

Busterud gir meg rett i at investeringene har økt kommunens gjeld, men så føyer han til «samtidig er det slik at rentenivået nå er historisk lavt og at renteutgiftene er lavere enn tidligere kalkulert».

Hva så? Her kommer mitt spørsmål: Hvor lenge vil rentenivået være så lavt som nå? Den økonomiske historie har vist at verdensøkonomien går i bølgedaler, og etter noen år med lave utlånsrenter stiger rentene igjen, og da vil problemene melde seg både for private bankkunder og offentlige instanser som har lånt store pengebeløp.

Allerede nå ser vi betydelig økning i antall inkassosaker og konkurser.

Hvilke problemer som melder seg når et land går nærmest «rabiat» og lever på forskudd over lang tid ser vi i disse skjebnedager for Hellas og øvrige land i det europeiske økonomiske samarbeid. Ringvirkningene til vårt land kjenner vi heller ikke enda.

I mitt avisinnlegg tillot jeg meg å stille spørsmål om ekspertutredningen, som Hamar kommunes økonomi og de sammenligninger Bjørn Brox i firmaet Agenda kom fram til, nødvendigvis kanskje ikke er helt relevant for Hamar?

Men Busterud, jeg har ikke påstått at nevnte firma og person tar feil, jeg har kun stilt et spørsmål og det må vel være tillatt?

Jeg vil avslutte denne debattrunden med en bemerkning, slik jeg har vært inne på i flere tidligere innlegg, at Hamar kommune gjennom mange år har hatt godt utbytte på sine kraftaksjer.

Noe har tidligere gått til fonds og noe til saldering av løpende driftsbudsjett, men ifølge opplysninger som er nådd lokalpressen og skatteborgerne i Hamar har kommunens fonds skrumpet inn, og i den nåværende økonomiske situasjon er det neppe mye igjen til fondsavsetninger i årene som kommer.

Med total gjeldsbyrde på ca. 2,5 milliarder kroner i en kommune på tretti tusen innbyggere blir det en ganske høy lånegjeld pr. innbygger, og med så store investeringer og høye låneopptak som Hamar har hatt i løpet av få år, har kommunen nødvendigvis også måttet angripe sin egenkapital fra fonds og løpende belastninger på driftsbudsjettet.

Sistnevnte begrenser dessverre også kommunens økonomiske handlefrihet, noe som igjen fører til krav om harde innstramninger i årene som kommer. Det kan gå ut over Vang bibliotek, sykehjemsplasser, sykehjem på Børstad, av barnehager, bemanning på aldersinstitusjonene og i hjemmebasert omsorg o.s.v.

I dette bilde og særlig i et lengre perspektiv, hjelper det ikke mye at andre kommuner er like ille eller verre stilt enn Hamar, eller at lånerenta i øyeblikket er ekstremt lav!

Skatteborgerne i Hamar må i mange år framover ta støyten, med økt skatt og avgiftstrykk, uansett hva ordførerkandidat Busterud måtte mene om den saken!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke