15. sep
Basseng: Ordfører Einar Busterud og hans «regnbueallianse» vil legge ned bassenget ved Lunden skole.
Foto: Christian E. Bergheim
 
Hamars «regnbue»-styre
«Regnbuealliansen» er et selvvalgt navn på dem som nå styrer Hamar politisk. En regnbue er klimatisk et uttrykk for ustabilitet i været. Økonomisk er nå Hamar inne i stor ustabilitet.

Publisert: 11.des.2015 04:00
Oppdatert: 11.des.2015 10:05

Årsaken er å finne i de økonomiske disposisjoner og skandaler som skjedde i åra 1999-2011 da By -og Bygdelista (BBL) hadde ordføreren og var politisk toneangivende i Hamar.

De som så overtok den politiske styring i 2011 fikk både en dårlig kommuneøkonomi med store låneopptak, oppspiste fond og en dyr årlig drift av kommunen i fanget. Men de taklet de store utfordringene bra i de fire år de hadde den politiske makt i kommunen.

I HA 5. november sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet at den økonomiske situasjon i Hamar er veldig krevende. Det sier også Hamars nye rådmann i HA samme dag. Så kommer det merkelige at HA i sin leder 12. november sier at skylda for dagens økonomiske situasjon i Hamar må fordeles likt mellom nylig avgåtte ordfører de siste fire år, Morten Aspeli, og ordføreren i tolv år før det, Einar Busterud.

Dette er litt av en påstand og beskyldning. Særlig når man vet at alle nye byggeprosjekter i den siste perioden har blitt budsjettert realistisk og blitt ferdigstilt innenfor vedtatte rammer (håndballhall og Finsalhagen), mens prosjekter i milliardklassen igangsatt av tidligere ordfører Busterud, som kulturhuset, ble underbudsjettert for å få til et oppstartvedtak, men deretter måtte ha tilleggsbevilgninger i hundremillionersklassen fra neste kommunestyre.

Hamar kommune har tre milliarder kroner i gjeld. For alle innbyggere i kommunen, store som små, utgjør dette 55.000 kroner pr. person. Det er langt over landsgjennomsnittet. Tidligere oppsparte fonds er for lengst borte og kommunens drift er for dyr og må kuttes. Den økonomiske blåmandag går ut over de svake grupper: -helse- og eldreomsorg, skoler, barnehager mv.

På første side i HA 7. november serverte så ordfører Busterud den nyhet på Lunden skole i Øvre Vang at skolens svømmebasseng skulle skrotes. For om lag førti år siden var det strid og et folkekrav om å få bassenget. Det har vært mye brukt, også av voksne.

Nå trenger bassenget å bli påkostet 1,5 millioner kroner. «Regnbuealliansen» har ikke penger til det og velger i stedet å skrote det. Ankerskogen blir nå et mye dårligere tilbud for skolens 225 elever, 60 ansatte og folket ellers i bygda. Det blir mye transport og langt færre svømmetimer for elevene. Vi syns dette er en lite framtidsrettet politikk for skolen, den oppvoksende slekt og samfunnet i Øvre Vang.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke