hacklink
18. sep
 
Hamarsing eller hamarenser

Publisert: 08.mar.2017 15:58
Oppdatert: 08.mar.2017 16:12

Hamars innbyggere blir vanligvis benevnt som «hamarsinger». Endelsen –ing er en vanlig endelse i mange innbyggernavn i Norge og er av nordisk bakgrunn, blant annet i elverumsing, tynseting, rørosing, trysling, sarping med flere.

«Hamarenser» med endelsen –enser er også hørt om Hamars innbyggere. Dette har sin historie. I latin har man endingen -ensis i adjektiv. Latin er kirkens opprinnelige språk, og med opprettelsen av bispeseter og katedraler, kom katedral-skolene, bl.a. i Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger og Hamar. Dette medførte latinske navn som har hengt i lenge: Schola cathedralis +BYNAVN+ensis. Hamar katedralskole ble således Schola cathedralis hamarensis og er en av de eldste katedralskolene i Norge. Følgelig ble trolig «hamarenser» tatt i bruk.

Andre byer har samme endelse bl.a. bergenser, (med katedral/bispesete) men også byer uten dette, som gjøvikenser, drammenser, haldenser.

Sannsynligheten om at muntlig tradisjon stadig er i påvirkning på skriftsspråket, kortest uttale og få stavelser (-ing med en stavelse kontra -enser med to) gjorde sikkert at du ble «hamarsing».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke