Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Handler ikke om bestefar- generasjonen ville ha gjort

Publisert: 02.mar.2017 22:38
Oppdatert: 03.mar.2017 07:10

Ledende politikere i Stange har sagt «Personlig ville jeg aldri ha tatt med meg mine barn og flyttet til et sted med en fådelt skole». «Skulle jeg ha søkt lærerjobb i dag hadde jeg aldri søkt meg til en fådelt skole».

Uansett handler ikke saken om hva bestefar-generasjonen ville ha gjort, men om hva småbarnsforeldre ønsker seg i dag. Og de har sagt sitt: Bevar skolene! Har ikke politikerne tillit til foreldrene som velger å ha barna sine på disse små skolene? Hvorfor fortsetter lærerne å jobbe der? Er det noen korrelasjon mellom frafall i videregående og størrelsen på barneskolen?

Hvis det er barnas beste som skal avgjøre saken, som noen hevder, så må det sannelig bevises at barna har det bedre på større, sentraliserte skoler, ellers er det nærliggende å mistenke at økonomiske motiver ligger bak. Det finnes ingen forskning som sier at fådelt=dårlig, fulldelt=god. I kjølvannet av nedleggelser opprettes det ofte montessoriskoler, der aldersblandede grupper er en pedagogisk grunnpilar. Hvorfor har vi hørt så lite fra elever og lærere i denne prosessen? Hva koster alle byggeprosjektene?

Skolestruktur må planlegges langsiktig. Det er dramatisk diskriminerende, og helsefiendtlig, å frata alle unger fra Åsbygda muligheten til å gå eller sykle på skolen. Fra sentralt hold oppfordres det til det grønne skiftet; i Europa bygges det «miljølandsbyer», og slike planlegges også i Sverige.

Forskere spår en overgang til mindre, mer selvforsynte lokalsamfunn, noe som rimer dårlig med økt behov for skyss. «Framtidsrettet» kan fort bli gammeldags. Dessuten er det en belastning å måtte forholde seg til både ny barne- og ungdomsskole i samme periode.

Hva vil politikerne ta hensyn til i denne saken? Etter en rapport fra Telemarksforskning som ikke fant noe stort innsparingspotensial, og et massivt nei fra folket, endrer ikke rådmannen sitt syn. Det kan se ut som noen har bestemt seg på forhånd og ikke vil la seg påvirke av høringsrunden. Det er skremmende at saken kan bli avgjort av en håndfull politikere som kanskje ikke kjenner godt nok til lokale forhold. På Stange Arbeiderpartis Facebookside står det: «Vi sier nei til tvang… La oss slippe… sentralisering og salg…».

Det er fullt mulig å avblåse reformen på grunn av lite innsparing, stor protest, og økende elevtall i grendene i forbindelse med ledige byggetomter. Oppfordring: Ikke bestem noe bare for å bli fort ferdig! Vis imøtekommenhet og samarbeidsvilje! Bevar en barneskole i hvert lokalsamfunn! La fådelte skoler med ledige plasser være en ressurs! Husk at små skoler i nærhet til naturen vil være et trekkplaster!

«Stange kommune skal være en kommune for alle, der de viktigste oppgavene løses i fellesskap.»

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke