Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
KJØPESENTERÅPNING: CC Stadion åpnet 11.11, og det la grunnlaget for ei ny tid i Hamar-handelen.Foto: Christian E. BergheiM
 
Handler med både pungen og hjertet
Handelskamp: Det er ikke bare priser og tilgjengelighet som avgjør hvor vi handler. Vi handler der hjertet fører oss også.

Publisert: 16.jan.2015 07:29
Oppdatert: 16.jan.2015 07:34

På CC Stadion har den første butikken gått konkurs. det var vel ingen som gned seg i henda og sa «hva sa vi»?

På Maxi påstår de at de er godt fornøyd med en nedgang på 15 prosent etter at CC Stadion kom. Men er det noe å være fornøyd med, egentlig?I sentrum fortsetter lokalene å tømmes. Gode nye idéer etterlyses. Kanskje det snart er på tide å sette noen av dem ut i livet?For kampen om kundene herjer i Hamar. Det er ikke blitt flere folk i det siste, og ingen av oss har noe mer penger å handle for heller. Men det er brått blitt 30.000 flere kvadratmeter å handle på.

Det er heller ikke alle av oss som handler så gruelig mye, uansett. Selv har jeg en tendens til å la den årlige kleshandlingen bestå av to-tre par svarte Armani-jeans, en bunke svarte T-skjorter, et par svarte jakker som alle ser nesten likedan ut og svarte Gant helårsjakker. Variasjonen består i at jeg tar jakkefôret ut og inn.

Den franske tegneseriehelten Alan Falk, kjent fra 70-årenes Tempo, var forresten en fyr etter mitt hjerte. I klesskapet sitt hadde han minst 20 dressjakker av samme slag - hvite og svarte. De var sikkert aldri på moten, og derfor var de aldri ikke på moten heller. Det var da jeg innså at livet kunne være enklere enn kremmere gjerne vil ha det til.Så hadde alle vært som meg, ville Hamar-butikkene sikkert gått konk de fleste av dem, med unntak av polet og Gravdahl, så klart. For det er noe annet med vin og bøker.

11.11 2014 våknet handelsbyen Hamar til en ny hverdag, for da åpnet CC Stadion. Senere har ingenting vært som det var, og blir det ikke heller. Den siste uka har HA satt søkelyset på hvordan det nye kjøpesenteret har endret virkeligheten både for kunder og konkurrenter. «Må legge ned om dette fortsetter», lød tittelen i et oppslag om sentrumshandelen.

For snaut 30 år siden tok HA en tilsvarende runde blant butikkene i sentrum, og da var det Maxi som var ny. Det var den gangen Maxi prøvde å markedsføre seg som «den trivelige kjempen», og vi som handlet på CC-mart'n og i sentrum var enige om at Maxi var diger og utrivelig. I dag, etter at CC Stadion er åpnet, er det oppsiktsvekkende hvor mange som sier at Maxi er blitt så hyggelig, for det er så små forhold der.For det er ikke bare tidene som endres, men menneskene endres også.

Og akkurat slik bør det være i Hamar. Så fort vi har fått noe digert, bør vi få noe større. For slik er visst kremmerkunstens lov, og Hamar er for evig og alltid en by styrt av handelen. Hamar ble skapt som en kremmerby, og har egentlig aldri hatt noen annen grunn til å eksistere enn å gi folk et sted å kjøpe det de ikke visste de trengte. Slik er Hamars sjel.

Så det var ikke noe rart at hamarsingene kvakk da Epa i 1972 åpnet på Olrud Auto Rast i Furnes, og ble presentert som «landets nest største stormarked sør for Trondheim», men som lå flere meter utenfor Hamar-grensa.

Desto mer varmet det hamarsingens sjel da den første utgaven av CC ble åpnet på Utstillingsplassen i 1974. Og helt fram til Maxi åpnet i 1986, var CC-mart'n alene kjøpesenter utenfor sentrum.Det var med Maxi at striden mellom sentrumshandelen og kjøpesenterhandelen tilspisset seg. Og nå er det CC Stadions tur til å ta over hegemoniet, og til å gi nytt liv til debatten om kjøpesenter kontra sentrumshandel. For vil det egentlig bli igjen noen butikker i sentrum etter CC Stadion?Jo da, forsikret Anne Bjørg Røed på Gravdahl i HA denne uka. «For vår del må vi tilpasse oss den nye situasjonen, for kjøpesenteret kommer til å bli værende», uttalte hun. Og tilpasningen - den består blant annet i å bygge om hele butikken i vinter.

Og det er sannsynligvis akkurat det riktige å gjøre. For Gravdahl er en av butikkene som har endt i en helt konkret konkurransesituasjon, med storkjeden Ark på CC Stadion. Så hvordan møte den nye konkurransen? Jo, på den eneste måten det kan skje, som er å etablere noe som blir enda bedre. For Gravdahl har en faglig vekt på bøker, og en lokal tilhørighet, som det vil være svært vanskelig å konkurrere med. Og det er den slags nærhet til lokalmiljøet som på sikt vil kunne gi gevinst. Skal sentrumsbutikkene overleve, må det bli i nisjer der de kan bli bedre på fagkunnskap og by på sterkere lokal tilhørighet enn konkurrentene.

For det er ikke bare enkelte lave priser og høye stabler og den slags som avgjør kampen. Det er også folks følelse av nærhet og tilhørighet. For vi handler med hjertet også, og går gjerne opptil flere hundre meter fra bilen for å komme til en butikk vi føler tilhørighet til. Men kanskje ikke så mye mer.

Verre er det blitt å handle mat med hjertet. Etter at matbutikken på gamle CC ble stengt, har jeg vært på ufrivillig slankekur. For den gamle matbutikken var utrolig hyggelig, og hver dag endte jeg med å kjøpe altfor mye jeg ikke trengte, av bare trivsel.

Slik er det ikke i matbutikken på nye CC Stadion. Ikke har de Coulommiers-osten lenger, ikke har de mer Bonne maman-syltetøy, og det er bare akkurat nå de har fått tilbake den gode tapenaden de alltid hadde. Og hvem skal nå skjære chèvre-ost når det ikke er igjen mer i disken?

I det hele tatt - jeg ender på Prix på Børstad. De har kanskje ikke så veldig mye, men det er veldig hyggelig der. Særlig for oss med et cooperativt hjerte.

Men jeg vet ennå ikke hvor jeg skal kjøpe svarte Armani-jeans neste gang. Men jeg har fortsatt tid til å fundere. For jeg har att en fire-fem ennå.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke