23. okt
Matsvinn: Går du ut av butikken med to bæreposer, kunne du like gjerne kastet den ene i søpla på vei ut.Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 
Handler om respekt for maten
Med inspirasjon fra HA sin «God dag»-spalte 17. juli, vil jeg gjerne tilføye et annet aspekt til problemstillingen som oppleves på kontoret.

Publisert: 24.jul.2019 14:57
Oppdatert: 25.jul.2019 07:43

Sommeren er tiden for god mat og reise, men det er også antakelig den tiden vi kaster mest mat.

For visste du at halvparten av maten vi kaster er fullt spiselig? Det vil si at når du går ut av butikken med to poser i hånden kunne du like gjerne kastet den ene posen i søpla på veien ut, for det er nettopp det vi gjør hjemme uansett.

For det er nemlig slik at vi nordmenn kaster i 42 kilo spiselig mat hver i året. «Spiselig? Den melken hadde gått ut på dato uansett.» tenker du kanskje. «Best før» markering av matvarer er en kvalitetsgaranti, og har ingenting med mattrygghet å gjøre. Du kan trygt drikke melk, spise egg og andre matvarer som har gått ut på dato. Stol på dine egne sanser! Jeg er helt sikker på at jeg har den eldre generasjonen med på nettopp den tankegangen.

Vi som forbrukere står for 58 prosent av matsvinnet som blir kartlagt. Det vil si at det ikke er matbutikkene eller restaurantene som er verstingene – det er oss! Vi kaster bort arealer tilsvarende 20 prosent av Norges samlede Jordbruksareal på å produsere mat som aldri blir spist.

Et viktig aspekt for å redusere matsvinnet er å planlegge. For hver eneste dag gjør du og jeg ulike valg. Mesteparten av disse valgene gjør vi av vane og det blir dermed ofret lite tanke. En vane kaller vi nettopp en vane for jo oftere vi gjentar den, jo mer innebygd blir den uavhengig av om det er en god eller dårlig.

Jeg vil oppfordre deg til å stoppe opp og reflektere over de valgene du tar i løpet av en dag. Vi må bli mer bevisst på vår egen atferd og hvordan vi velger å leve.

Har du husket å se over i kjøleskapet hjemme om dere faktisk har melk? Er det nødvendig å sette frem et helt brød for så å kaste halvparten fordi det har blitt tørt? Noe av det viktigste vi kan gjøre for å kaste mindre mat er å bli bevisste på hvor mye som faktisk går i søpla. En tørr brødskalk her og en litt brun banan der – det blir til slutt mye.

Til sjuende og sist handler dette om respekt for mat og de ressursene som kreves for å lage den. Gjør noe godt for lommeboken og for miljøet. Min sommer oppfordring til dere er dermed å planlegge godt i sommer slik at maten ikke havner søpla eller fører til illeluktende kjøleskap. God sommer!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke