16. sep
 
Har de livets rett?

0
Publisert: 22.mai.2015 04:00
Oppdatert: 22.mai.2015 06:34

Har rehabiliteringssentrene livets rett? Ja, det kan en lure på etter at finansieringen av disse institusjonene i 2006 ble overført til spesialisthelsetjenesten gjennom helse Sør-Øst. Følgen av dette var at allerede i 2006 ble fem velfungerende institusjoner nedlagt fordi de ikke fikk avtale. Disse var Vikersund, Hurdal, Godthåp, Sofienberg og Sjømennenes helseheim.

De som senere ikke har fått avtale er Oslo Hospits, Kløverhagen, Sølvskotsberget, Fron rehabilitetssenter, Grande og Tonsåsen. I tillegg mistet både Skogly og Ringen mange plasser. Disse institusjonene har jo betydd mye for tilhørighet og arbeidsplasser der de har vært, så om det blir opprettet andre tilbud blir ikke det det samme.

Noen, som Skogly, Grande og Ringen, har jo forsøkt seg på andre ting som for eksempel hotellvirksomhet, men det må jo være gal utnyttelse av fagfolkene på slike steder. Nu må brukere som ikke tilhører disse utvalgte kategoriene betale for eget opphold, før var det bare en egenandel. Fra 2016 er det bestemt i følge stortingsmelding nr. 26 som nylig er kommet, at kommunene skal kunne ha et døgnåpent øyeblikkelig hjelp tilbud.

Kommuner har vel ikke senger stående ledig for dette, men det har jo rehabiliteringsinstitusjoner som Ringen og Grande som ikke får benyttet alle plassene sine. En kan lure på hvrfor ikke dette kan ordnes slik som private leger og fysioterapeuter har det.

Denne stortingsmeldingen nr. 26 sier noe om habilitering og rehabilitering fordi mange brukere ikke har fått godt nok tilbud her. De foreslår å utrede nærmere hvordan en overføring av ansvar for habilitering og rehabilitering kan overføres til kommunene fra spesialisthelsetjenesten. Dette kan bli gjennom det videre arbeid med kommunereformen mener de.

Ja, det blir spennende å se.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke