15. sep
Tegning: Oddmund Mikkelsen
 
Har gjort Hamar til en ny by
Ut på kafé: I løpet av tre år er Hamar blitt en helt annerledes by. Det ser du på alle ute- serveringene.

0
Publisert: 28.mai.2016 04:00
Oppdatert: 28.mai.2016 09:14

Da Hamar Arbeiderblad for to år siden telte stoler på uteserveringene i Hamar sentrum, endte det med rundt 1000. Det var riktig nok ikke så veldig mange av dem som det satt noen på, men de viste i det minste at byen var forberedt på storinnrykk.

Siden har det blitt enda noen stoler til, og enda mer by er Hamar blitt. Og akkurat nå venter vi som gale på å kunne ta alle disse stolene i bruk. For uteservering og fortausrestauranter er fortsatt en nesten ny del av Hamars utelivshistorie. Å sette seg ved et utebord med et glass isnende kald hvitvin og noen oliven på en skål, det er slik vi har gjort andre steder, fortrinnsvis på ferie i land med lengre og sterkere bykultur, billigere viner og mye mer sol. Og hvis jeg tenker etter, synes jeg at jeg fortsatt har flere stamsteder, eller rettere stamstoler, i Paris og Nice enn i Hamar. Men det driver og skjer noe her.

Det var i 2013 at det store gjennombruddet skjedde. Da var Strandgata såpass ferdig opprustet at det gikk an å sitte ute på Larsen uten å få støv i verken i halsen eller kaffen. Siden har det bare eksplodert.

Egentlig har Hamar alltid vært en kaféby, men det har alltid vært innekafeer. Først sommeren 2012 kunne HA opplyse at «nå begynner vi så vidt å ligne en fortauskaféby også». Det var riktig nok en forsiktig start. Nærmere bestemt var det et besøk på Triangel kafé det handlet om. «Også i Hamar er det blitt hyggelig å sette seg på kafé midt i gågata midt på formiddagen, for å skravle, lese avisa, kikke på damene hvis en ikke har noe mer fornuftig å gjøre, og framfor alt ta en kaffe mens vi tenker etter i hodet hvor mange uker det er igjen til neste Paris-tur», het det den gangen.

Også på Østre Torg var det i 2012 ting på gang for å omgjøre den tidligere steinørkenen til et levende byrom. Uteserveringen på Gravdahl kafé var i gang, og både Volume og Peppes Pizza inviterte til uteliv. Det var drømmen fra den gangen Østre torg først ble planlagt, som endelig begynte å bli virkeliggjort.

Året etter løsnet det for alvor. Strandgata var klar til innrykk, og hamarsingene flyttet ut på fortauene. Om en ser det i ettertid, var det en politisk styrt omlegging av bylivet som førte til en nærmest umiddelbar endring. Hamar skulle bli en ny og mer levende, livligere by. Og det ble den, om ikke over natta, så i hvert fall i løpet av noen hektiske vårmåneder. Vi var klare til å gå ut på kafé og slikke både sol og skummet på kaffe latten. Fra Stortorget til stasjonen var det blitt nærmest en sammenhengende sone med fortauskafeer og uteserveringer.

«Du detter nærmest ned på en stol på en uteservering hvor enn du går,» kommenterte Tore Haug, seniorrådgiver i NHO Innlandet med reiseliv som hovedområde, til HA i august 2013.

«Det har vært et enormt fokus på Strandgata i sommer», konstaterte han. «Fra ferieturer sørover i Europa er vi blitt vant til at det å sitte på en fortauskafé, er en del av det gode liv. Nå forventer vi at vi skal få det slik i Hamar også.»

«Fra den dagen Strandgata står helt ferdig, og det er ikke mange dagene før det skal skje, vil ikke Hamar lenger ligne på seg selv,» het det i en kommentar i HA i mai 2013. Og de aller fleste syntes visst det var veldig greit med et helt nytt Hamar.

Året etter, sommeren 2014, var det Stortorgets tur. Strandgata var på plass, nå var det stedene ved Stortorget som skulle videreføre utviklingen. I første omgang Valuta i det nye kulturhuset, mens vi ventet på Basarene. Og alltid den samme entusiasmen, gløden og gleden over så å si hver eneste nyskapning, hver eneste stol som ble satt ut på fortauet, som vi kunne deise begeistret ned i.

Tenk bare på uteserveringen på Kai & Mattis kafé; med ikke så mange stoler riktig nok, men med muligheten til å kjøpe et glass Champagne, og da mener jeg virkelig skikkelig Champagne, til 99 kroner. Det var en utrolig opplevelse i seg selv, for selv i Nice lar seg knapt gjøre å skaffe god champagne til en bedre pris på glass verken utendørs eller inne.

Poenget er at den som gikk gjennom Hamar sommeren 2012 og ikke har vært her siden, har knapt en sjanse i havet til å kjenne seg igjen i byen i sommer. Det er det så klart mange grunner til, men én av dem er alle de nye utekafeene.

Det som er litt trist, i kontrast til mye av det nye som har kommet til, er at uteserveringen på Stallgården de siste årene synes å ha falt litt ut. For det var denne som var den første og veldig lenge den største. Oplandske gjestgiveri, som serveringsstedet på hjørnet mot Stortorget het, hadde opprinnelig staller på baksiden av bygningen. Og det var disse stallene som ble revet for å gi rom for uteserveringen som naturlig nok fikk navnet «Stallgården». I mai 1958 ble den åpnet, og noe slik hadde ikke Hamar hatt før.

Det var «med vemod», het det i Hamar Arbeiderblad, at innehaver Tor Wad Aaseth måtte la de gamle stallene rive for å gi plass til uteserveringen. Men ved åpningen konstaterte han at «man må bøye seg for utviklingen i traktorens og mekaniseringens tid, som har gjort gampen, jordbrukets firbeinte traktor, til en nesten sjelden salgsvare, som Aaseth sa ved åpningen i 1958.

«Stallgården, som er navnet på dette nye ansikt i bybildet, presenterer seg i vakre lyse farger på et område på 200 kvadratmeter og med sitteplass til om lag 130 personer,» het det i HA. Og alle som var til stede på åpningen, påpekte at uteserveringen ville bli «til gagn og hygge ikke bare for byens og omegnens befolkning, men også for turister og tilreisende i Hamar.»

I dag er det ikke på uteserveringen på Stallgården det skjer lenger. Men siden resten av utelivs-Hamar har hatt et skikkelig oppsving de siste årene, er det stadig grunn til å håpe at Stallgården heller ikke er tapt. For visst har vi mye, men nettopp derfor trenger vi enda mer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke