Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Korridor øst: Vil et vedtak om dette alternativet være lovlig?Illustrasjon: Entasis
 
Har Hamar kontroll på jernbanesaken?
18. november la Jernbaneverket fram sine kommentarer til 2. gangs offentlig ettersyn for Kommunedelplan Sørli-Brumunddal. De opprettholdt anbefalingen om bru eller kulvert i Hamar.

Publisert: 22.nov.2016 14:47
Oppdatert: 23.nov.2016 09:42

Hamar kommune er planmyndighet for de fire korridorene gjennom Hamar. Jernbaneverket er tiltakshaver og har utarbeidet to sett med kommunedelplaner, ett for kulvert og ett for bro som er klare for behandling i kommunestyret 21.desember. Planbestemmelser og plankart viser båndlegging av arealer som blir juridisk bindene når planen er vedtatt.

Roller og ansvar i planprosessen bekreftes i «Utdypning av merknadsdokumentet» fra Jernbaneverket. Her framgår det på side 60:

• Ved 2.gangs innsendelse av planforslaget er planbestemmelser og retningslinjer tilpasset hver kommune og tilhørende plankart. Det er således utarbeidet ett sett for Stange, to sett for Hamar (JBV anbefalte alternativ K1-2b og K1-3b) og ett sett for Ringsaker.• Planbestemmelser og retningslinjer for K2 og K3 i Hamar utarbeides av Hamar kommune som forslagstiller for disse planforslagene.

Om avbøtende tiltak (s 28) skriver Jernbaneverket:

• Jernbaneverket har frarådet korridor 2 og 3 og har fremmet innsigelse til utleggelsen av disse. Det er derfor ikke relevant for jernbaneverket å vurdere avbøtende tiltak i disse korridorene.

Vest har fått en fullverdig behandling fram til kommunedelplan, ved at tiltakshaver har oppfylt sin plikt etter plan- og bygningsloven til utredning, opplysning og medvirkning. Det er ikke utarbeidet planbestemmelser og retningslinjer for midt og øst der Hamar kommune er tiltakshaver. Korridor midt og øst har dermed en uavklart planstatus.

Det er ikke avklart tekniske løsninger for kryssing mellom vei og bane i Stangeveien eller Vangsveien. Vangsveien skal senkes en meter for å unngå stigningsproblemer ut fra stasjonen. Statens vegvesen og NVE sier i sine høringsuttalelser at løsningene ikke er tilstrekkelig utredet og at de tar forbehold om innsigelse i neste planfase.

Vi har følgende spørsmål til Rådmannen i Hamar:

1. Rådmannen innstilte på at midt og øst skulle legges ut til offentlig ettersyn selv om jernbaneverket frarådet dette. Hva har kommunen gjort for å følge opp sitt ansvar som tiltakshaver for midt og øst etter kommunestyrets vedtak 1. juni 2016?

2. Kan kommunestyret vedta en ufullstendig Kommunedelplan for midt eller øst som mangler planbestemmelser, plankart og avbøtende tiltak og som ikke har vært til offentlig ettersyn?

3. Vil et eventuelt vedtak om korridor midt eller øst være et lovlig vedtak og hvilke konsekvenser vil vedtaket ha for bydeler som blir berørt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke