16. sep
 
Har lagt inn kompensasjon

Publisert: 12.mar.2017 18:40
Oppdatert: 12.mar.2017 19:32

For kort tid siden besøkte jeg Åsnes kirke, og hadde noen synspunkter om forfallet av både dette og andre kirkebygg. Dette likte åpenbart Truls Gihlemoen, politisk nestleder i Hedmark Frp, dårlig. Blant annet mener han at Ap ikke har «brukt fem statlige kroner på vedlikehold av kirkebygg».

Jeg vil gjerne informere Frp at Ap hvert år har lagt inn rentekompenasjonsordningen til kommunene øremerket vedlikehold av kirkebygg. Det har ikke ligget inne i statsbudsjettforslaget fra Høyre og Frp, men har blitt tvunget på plass av KrF i forhandlingene. For innværende år ble det, etter forhandlingene med KrF og Venstre, foreslått en bevilgning på 25 millioner til istandsetting av kirkebygg, øremerket kirker på Sør- og Vestlandet. Så vidt jeg vet stemte ikke Ap imot dette, så da har vi vel bevilget like mye.

Jeg viser også til forslaget om en nasjonal plan jeg har vært med på å fremme i Stortinget i inneværende periode: «Stortinget ber regjeringen foreta en samlet gjennomgang av viktige kulturminner og fremme en sak for Stortinget om en helhetlig plan for ivaretagelse av landets viktigste kulturminner.» Kirkebygg var en viktig del av dette forslaget, men fikk ikke Frp, Høyre, Venstre og KrF sine stemmer. Dessverre.

Påstanden om at et kronetilskudd til vedlikehold av kirker automatisk utløser støtte til andre trossamfunn er delvis rett. Regelen er at merutgifter til vedlikehold av fredede eller vernede kirkebygg og -inventar ikke skal tas med i beregningsgrunnlaget. Dette gjelder ca 950 (blant annet Åsnes kirke) av til sammen 1.628 kirker i Norge.

Jeg tar gjerne en debatt med Gihlemoen om at staten bevilger støtte til andre tros- og livssyn som for eksempel Humanetisk Forbund, noe han tydeligvis er imot. Jeg er imidlertid enig med ham i at vi trenger en gjennomgang av loven som regulerer dette. Regjeringen har ved flere anledninger sagt at de vil legge fram en slik sak for Stortinget. For et par uker siden spurte jeg statsråden om når saken kommer. Svaret var at den ikke ville bli fremmet i denne stortingsperioden. Dessverre.

Jeg og Ap sitter ikke i posisjon til å kunne gi noen ekstrabevilgning, men det gjør Gihlemoen og Frp. Jeg regner nå med at han vil gjøre det.

Stortingsrepresentant for Hedmark Ap

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke