hacklink
18. sep
 
Har Norge et av verdens beste?

Publisert: 06.sep.2017 15:21
Oppdatert: 07.sep.2017 18:24

Journalist Lise Askvik kom i 2015 med støtte fra Fritt ord ut med boken «Helsesviket».

Etter fire års studier av Helse-Norge pluss brev fra 17 personer som beskriver hverdagen sin i arbeid innen helsevesenet, er konklusjonen at helsesektoren i Norge har et reelt forbedringsbehov.

Sammenlignet med andre europeiske helsevesen synes det som den norske modellen er blitt spesielt komplisert, byråkratisert og lite pasientvennlig.

Da Lise Alsvik ble brystkreftoperert i 2011 var ventetiden på Ullevål for å få brystkreftkonstruksjon 10 år. I de fleste europeiske land, inkludert de kriserammede Hellas og Island, fikk kvinnen nytt bryst under operasjonen.

I Norge har vi jo vent oss til ventetid på måneder og år, skal vi ha hjelp innen det offentlige helsevesen. Ille når en synes at en trenger hjelp med en gang slik som øyelege og fysioterapi, synes jeg.

I avisene leser vi at i mange kommuner mangler det utdannet personell, tid og penger for alle oppgavene de blir pålagt av staten.

Rask rehabilitering er det blitt vanskeligere å få. Det merkes at pasienter oftere er i dårlig forfatning når de sendes hjem fra sykehus.

Reduserte tilbud kan gjøre at mange eldre blir sykehjemspasienter tidligere enn nødvendig, og at det kan ta tid for andre å komme seg på beina igjen.

Jeg husker at både Gjøvik sykehus og Lillehammer sykehus sendte pasientene helst hjem i stedet for på en rehab.institusjon, men jeg visste ikke grunnen den gang, i 2010.

Bestemmelse fra Helse Sør-Øst var at sykehusene får redusert sin fremtidige inntektsramme med 1.900 kroner for hvert døgn pasienten får rehabilitering.

Grunnet forskjellige innstramninger er private rehabiliteringsinstitusjoner, minst 20 i tallet, blitt nedlagt etter hvert her på Østlandet.

Pasientene taper jo mest, og kommunene har tapt arbeidsplasser.

Alsvik skriver at Bent Høye har erklært at han vil skape «pasientens helsevesen», men i praksis har vi sett at det må prioriteres.

De siste ti årene er det kuttet ned på helseutgiftene mens det på samme tid har vært 25 prosent økning i det private konsumet.

Problemene må identifiseres, ellers risikerer en at sparingen og forfallet fortsetter.

Politikerne er satt til å styre for oss, og ikke til å styre oss. Hun oppfordrer oss vanlige folk til å protestere, ta kontakt med politikerne sine.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke