hacklink
18. sep
 
Har Norge råd?
Flere "nye ideer og bedre løsninger"

Publisert: 03.okt.2016 09:29
Oppdatert: 03.okt.2016 10:02

Med Fremskrittspartiet og Høyre i regjering skulle vi få «nye ideer og bedre løsninger». I forbindelse med lanseringen av regjeringserklæringen i 2013 - ble landet lovet at vi i tillegg skulle få en «handlekraftig regjering».

I disse dager har Statistisk sentralbyrå lagt frem nye tall som viser at Norge for første gang siden tidlig på 90-tallet går med betydelig driftsunderskudd. Norges inntekter var 4,9 milliarder lavere enn utgiftene for annet kvartal i år.

En av årsakene til mindre offentlige inntekter, er de økonomiske tapene som landet påføres gjennom at ulike regjeringer privatiserer og selger ut lønnsomme offentlige virksomheter og verdier til spekulanter.

Ofte med det resultat at det offentlige ofte må leie - eller kjøpe tilbake - de samme tjenestene fra private, men da til en langt høyere pris. Det vil si kostnadsdrivende for det offentlige.

Politikere har siden innføringen av markedsliberalismen lagt til rette for utflagging av mange virksomheter og arbeidsplasser til andre land.

Tross finanskrisen i 2008 i store deler av verden, klarte de rød-grønne å skape i underkant av 45.000 pr år. 2/3 av disse arbeidsplassene ble til i privat sektor.

Under Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen skapes det bare rundt 8.000 nye arbeidsplasser pr år. ¾ av disse arbeidsplassene kommer i det offentlige.

Det går selvsagt utover skatteinngangen, samtidig som økt arbeidsledighet betyr økte offentlige trygdeutgifter.

På toppen av dette kommer virkningen av at Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen deler ut vel 20 milliarder kroner i årlig skatte- og avgiftslettelser. Som i all hovedsak gis til de én prosent rikeste.

EØS-avtalens adgang til fri flyt av kapital og tjenester åpner for skatteplanlegging, og uttak av overskudd i skatteparadis.

Tiltak mot svart økonomi og arbeidsmiljøkriminalitet er noe vi stort sett bare hører om. Vårt påtale- og rettssystem virker til å fungere slik at det er totalt umulig å få dømt sterkt formuende personer - som er under mistanke for å drive økonomisk kriminalitet.

På denne måten har vi fått et skatte- og valutasystem helt ute av kontroll. Det styrker i hvert fall ikke de offentlige budsjettene.

Norge er kommet i den situasjonen da Norge rett og slett ikke har råd til flere «nye ideer og bedre løsninger» fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Det er mange land i Europa som står godt plantet i store økonomiske bekymringer for tiden.

Vi kan fort ende i samme situasjon om landet ikke får en annen politikk, og en regjering som opptrer inkluderende ovenfor de som står utenfor arbeidsmarkedet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke