17. sep
FLYTTING: Steinar Nydal slipper å flytte til Helgøya.Foto: Trond Lillbo
 
Har satt søkelyset på rettssikkerheten
Steinar Nydal slipper å bli næsning med bolig på Helgøya. Han forblir brumunddøl. Helgøya er sikkert en fin plass å bli gammel på men flyttesaken handler ikke om øyas fortreffelighet.

Publisert: 22.okt.2018 15:13
Oppdatert: 22.okt.2018 15:46

Flyttesaken i Ringsaker har på nytt satt fokus på utviklingshemmedes rettssikkerhet til et normalisert liv i eget hjem og respekt for medbestemmelse og trygghet i alle livets faser. Utviklingshemmede har etter Ansvarsreformen fått en bedre hverdag og fremtid etter at kommunene ble pålagt ansvaret. Kommunene har generelt fulgt opp ansvaret på en god måte. Sikkert også Ringsaker.

Men enkelt saker underbygger nødvendigheten av fortsatt årvåkenhet slik at enkeltsaker ikke får grobunn. Alle har ikke nærpersoner som stiller opp og hindrer at byråkratiske vedtak gjennomføres, vedtak som også kan ha grunnlag i feilvurderinger ut fra realiteter. Også en verge er garantist for at den enkeltes rettigheter og interesser ivaretas. Min erfaring er at verger ivaretar denne samfunnskontrakten på en god måte, av og til til irritasjon for kommunale forvaltere.

LES OGSÅ: http://www.h-a.no/nyhet/--vil-rasere-livet-til-steinar-

Steinar har levd sitt gode liv i egen bolig i Brumunddal og vært et kjært innslag i bybildet mange har satt pris på. Trygghet i egen livssituasjon blir ikke mindre når økende alder og økt behov for bistand stille krav til velferdssamfunnet. Snarere tvert imot.

LES OGSÅ: Steinar slipper å flytte.

Retten til kommunalt tjenestetilbud i eget hjem har i mange år vært en verdibasert helse og sosialpolitisk strategi. Steinar har ikke behov for å bli overført til et høyere omsorgsnivå i omsorgskjeden. Retten til målrettet tjenestetilbud i eget hjem gjelder også for utviklingshemmede. Storsamfunnet har satt kommunene i økonomisk stand til å følge opp en slik verdibasert sosialpolitisk strategi. Utviklingshemmede generer til dels betydelig økonomi til kommunene gjennom generelle rammeoverføringer, en gunstig statlig finansiering resurskrevende brukere og egenbetalingsordninger. Mange kommuner har betydelige statlige overføringer som vertskommune for innbyggere overført fra tidligere HVPU-institusjoner. Ringsaker burde være godt sikret for økt tjenestetilbud i utviklingshemmedes egen bolig. Til tross for betydelige og til dels øremerkede årlige statlige overføringer oppleves at utviklingshemmede blir salderingspost i årlig budsjetter.

LES OGSÅ: Kalde gufs fra en svunnen fortid.

Når sykehjemsplass tilbys oppegående innbyggere oppleves det som et paradoks når innbyggere med omfattende medisinsk behov for sykehjemsplass ikke får dette grunnet manglende kapasitet. I tillegg bidrar det til holdninger at det er andre helsepolitiske standarder for utviklingshemmede enn for befolkningen for øvrig.

Flyttesaker for utviklingshemmede har tatt utgangspunkt i økonomi og budsjettinnsparinger. Det er ikke grunnlag for å tro at dette har vært intern argumentasjon i flyttesaken i Ringsaker. Derimot må verge og beslutningstakere ha slurvet med eget rådgivende beslutningsgrunnlag. Kommunepolitikere har valgt rollen som velferdssamfunnets garantist for egne innbyggere. En verge har inngått samfunnskontrakt på at enkeltpersoners rettigheter og interesser blir i varetatt.

Steinar har sammen med trofaste nærpersoner reist seg i protest og blitt et ansikt for dem som kjemper mot urett fra storsamfunnet.

Steinar, jeg heier på deg og dine gode venner. Sammen heier vi på Storhamar Hockey.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke