hacklink
18. sep
Utbygging: En konkurranse mot nabokommunene med nedbygging av matjord som konsekvens.Foto: Per Brønstad
 
Har vi forstått det?
Har Hamar og Hamar regionen forstått hva det faktisk vil si å være innlandshovedstaden?

Publisert: 02.mai.2017 16:55
Oppdatert: 02.mai.2017 16:55

SMAT planen i Hamarregionen, den helhetlige planen for hvor vi skal bygge og bo for å ivareta blant annet miljø og klima er blitt uthult over tid. Ringsaker har drevet storstilt utbygging av boliger og næringslokaler på dyrkamark. Bestemmelser om i hvilken rekkefølge man skal bygge ut boliger hvor, er ikke blitt tatt hensyn til. I farvannet har det oppstått misnøye med planen, og flere uttrykker et ønske om å slutte å tenke helhetlig for regionen.

Jeg hører stadig politiker kollegaer i Hamar argumentere for å gå inn i en negativ konkurranse mot nabokommunene. Gjennom å bygge ned dyrka mark i Hamar skal vi vinne en lokal konkurranse om å få flere varehus og eneboliger i egen kommune. Det har oppstått spørsmål om behov for en ny vann- og avfallsplan, hvor Hamar skal ta mindre av kostnadene for utbedringsbehovet i regionen, en plan det tok flere år for politikerne i fire kommuner å bli enige om. Samarbeid og gjensidig tillit synes å være på vikende front. Om dette er en holdning som også sprer seg i kommunens administrasjon, som har det daglige samarbeidet med nabo kommunene våre, er vi ille ute.

Dette er ikke holdninger som bygger en innlandshovedstad. Politikere i en hovedstad retter blikket utover, knytter seg til andre hovedsteder, og ser at det som er bra for de nærmeste naboene det er bra for byen. Det fordrer også at nabokommunen ser at de er tjent med en sterk hovedstad, som kan skape attraktive næring og kunnskapsmiljøer, fremfor for funksjonsspredning og gjentakende lokaliseringsdebatter.

Skal vi lykkes med de klima og miljømålene arbeidsgruppa for plansaker nå jobber med for Hamar kommune, er helhetlig tenking i arealspørsmål og samarbeid for å finne best mulig løsninger en forutsetning. Sammen må kommunene i Hamarregionen få til en helhetlig, fremtidsrettet samfunnsplanlegging som ivaretar miljø, mennesker og økonomi, og ikke bare kortsiktig økonomisk gevinst.

Fortsetter Hamar kommunes politikere å leke konge på haugen mot med de andre kommunene i Hamarregionen, blir vi ikke en hovedstad, innlandet forblir det litt glemte baklandet nord for hovedstaden, og klima og miljøutfordringene vi står ovenfor vil ikke bli løst.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke