Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Hat, hets, moral, etikk og «nett-troll»
Debattklima.

Publisert: 03.des.2015 04:00
Oppdatert: 03.des.2015 10:18

Politiet skal nå sette fokus på «nett-trollene». Personlig mener jeg at her lager man et rettsmessig problem for samfunnet. Vi er alle opptatt av ytringsfrihet, som er en av våre grunnpilarer i samfunnet.

Av og til er det noen som krysser noen etiske og moralske grenser på sosiale medier. Mulig jeg også har gjort det, jeg er også et menneske som feiler av og til.

§100 i Grunnloven om ytringsfrihet, er viktig i et demokratisk samfunn. Noe kongen også kom inn på i sine nyttårstaler i 2013 og 2014.

Når denne paragrafen settes opp mot §135a og §185, går man på en knivsegg, og da vil man vandre i et grenseland, hvor synsing og politiske agendaer, kan bli en avgjørende faktor.

De fleste «hatmeldinger» er linket opp mot medialinker, hvor debattene kan bli temmelig «friske». Så her har media et ansvar for hva de skriver, og være nøytrale i sin framstilling. Det er noe de dessverre ikke er, og det skaper debatter og «nett-troll».

De sosiale medier er kommet for å bli. Her kan «mannen i gata» få ytret seg, noe som kan være problematisk i en del andre fora.

Undertegnede husker godt tiden før sosiale medier dukket opp. Vi som vokste opp rett etter krigen, husker godt hvordan mange reagerte på samfunnsmessige «urettferdigheter», hvor uttrykk som «skyt`n», ikke var uvanlig. Men jeg kan ikke erindre at det skjedde. Så hvor mye vekt og arbeid skal man da legge i uttalelser som skjer på nettet?

Jeg viser til en medialink fra Aftenposten: http://www.osloby.no/nyheter/Ny-rapport-Det-er-helt-vanlig-a-si-Jeg-skal-voldta-deg-8255740.html Her ligger det haugevis med trusler og hetsing, som verken skolen, lærerne eller politiet tar alvorlig.

Så kan man godt si at dette skaper holdninger, som bør bekjempes. Men hva er så forskjellen på dette og på netthets?

Jeg vil også minne om at en skole i Oslo ble stengt i to dager på grunn av trusler, mens jeg kan ikke si at jeg har registrert at noe som helst har skjedd på grunn av «netthets».

I forbindelse med politiets «kommende» aksjoner mot «nett-trollene», vil jeg minne om at internett er internasjonalt.

Norsk lov skal følges, men hvordan skal man da forholde seg til utlendinger og utenlands boende, som skriver på sosiale medier? Skal man kreve utlevering og straffeforfølgelse etter norske lover?

Jeg tror at her bør man besinne seg, og heller forsøke å finne andre løsninger, til tross for at dette ikke er etisk moralsk, og absolutt ikke vakkert, før man roter seg inn i økonomiske og moralske irrganger i rettsvesenet. Slike saker kan bli en økonomisk belastning for samfunnet, og vil skape fronter og hat. La oss slippe flere 22. juli-tragedier.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke