15. sep
 
Haugans språk- verden

0
Publisert: 20.sep.2016 04:00
Oppdatert: 20.sep.2016 07:08

Jens Haugan bretter til stadighet ut sin filologiske forkjærlighet for nynorsk, og at det norske folk trenger to offisielle skriftspråk for å kunne delta i det norske samfunnsliv.

Det er helt greit å mene i et demokratisk samfunn. Det mange av oss ikke liker, er at han hevder at vi bokmålsbrukere - det store flertall av den norske befolkning ikke skal ha rett til velge bort nynorsk - at vi ikke skal ha rett til å ville fjerne det tospråklige kravet med et ekstra overflødig skriftspråk - kun egnet til å skape forvirring og språklig usikkerhet hos barn og voksne.

Jeg gjentar - i håp om at han vil respektere følgende. Nynorsk er simpelthen ikke naturlig for oss å bruke.

Haugan skriver i sitt siste innlegg om demokratiske rettigheter at Truls Gihlemoen bedriver «offentleg mobbing av fleire hundre tusen nynorskbrukarar.»

Når Truls Gihlemoen foreslår å bytte ut tvangsnynorsk med eget eksamensfritt og valgfritt engasjement i egen dialekt, er årsaken at han anser den som særdeles viktig for elevenes personlighetsutvikling og språklig funksjonsdyktighet senere i livet.

Og hva mener så Jens Haugan om alle de andre innvandrerne til Norge, som nok ikke skal bli norskfilologer - og slipper å bale med nynorsk., som han sier er avgjørende for deltagelse i det norske samfunnsliv.

Denne gruppe nordmenn utgjør i dag ca. 15 prosent av befolkningen. Det er godt over dobbelt så mange som den gruppe som etter siste meningsmåling sier de frivillig bruker skriftlig nynorsk daglig. Da snakker ikke Jens Haugan lenger om mobbing. Han er helt taus.

Som om ikke det er et demokratisk problem?

Norsk Språkforening

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke