23. okt
 
HeadOpp - navnet alle ville ha snakket om

Publisert: 12.jan.2018 12:30
Oppdatert: 12.jan.2018 12:42

Dette innlegget gir to navneforslag på fylkessammenslåingen. Det ene er det opplagt riktige. Det andre ville ha endret hele tankegangen vår, men blir garantert kun sett på som en morsomhet og enstemmig nedstemt.

Det opplagte først. Opplandene. Her kan jeg egentlig bare vise til glimrende innlegg fra Gro Steinsland, professor emeritus ved Universtetet i Oslo. Hun belyser historien og sammenhengen på en svært overbevisende måte. Ja, jeg ble rent stolt av å ha mine røtter og mine knopper i Opplandene. Jeg glemte helt min navnetilknytning til «hedningenes mark». Jeg kjente evig troskap til Dovre, blodsbåndet bruste for hadelendingen Harald Hårfagre, for Aukrust i Alvdal og Aukrust i Lom.

Det gikk brått opp for meg at jeg ikke kjente mitt folks historie. Jeg kjenner knapt min egen, med morsmelk fra Gausdal og fotefar i Ringsaker. Kan dette være et kollektivt problem når vi skal avgjøre en så viktig sak som å navnsette kongeriket Norges mage, her navlestrengen satt? Vi kjenner bare lodotten? En hele generasjon har jo vokst opp med å tro at vi tilhører Innlandet.

Innlandet. Smak på ordet. Mumle det høyt for deg selv. Hva hører du? En stedsangivelse. Ingenting annet. Ingen historie. Ingen røtter. Bare en hyssing til et par høgskoler og noe sjukehus. Innlandet. Innover. Innvortes. Innavl.

Opplandene. Opp og åpent. Opp og ut. Land i flertall. Vi er flere. Vi har brødre og søstre i øst og vest, på alle kanter. Vi har fått nye frender. Opplandene. Med ett ble vi større og mektigere, rikere og rausere.

Ja, raushet: hos hvem blir den størst? Hos hedmarkingen, som legger bort egen brynje, eller hos opplendingen, som deler ferdaskrinet sitt med sin følgesvenn? Er det ikke mer fruktbart for en hedmarking å bli gitt husrom og plass ved ildstedet i kongsboligen de engang delte med folket vestafor, enn å slåss for at hele riket skal flytte inn i et spikertelt noen har søkt ly i fordi de ikke visste hvor de hørte til?

Nei, la oss la det konstruerte egennavnet Innlandet fortsatt tilhøre flyktige virksomheter, og nå gripe sjansen til å knytte oss sammen djupere enn skjorta vi bærer.

Vi har lenge nok kranglet om rette og gærne sida av vassfar og grensepåler, så la meg i tolvte time lansere det nederlagsdømte forslaget. HeadOpp.

HeadOpp. Opp med hodet, rett i ryggen, Se opp, se fram. Vær stolt. Be proud. Se globalt, tenk grenseløst. Det sier noe om en tenkemåte. En væremåte. En headopper. Det stikk motsatte av en innlending.

HeadOpp. Vi benytter en unik anledning til å restarte hele sullamitten. Droppe all historie og alle gamle, slitte bånd. Vi oppstår. Vi oppdages. Vi oppleves. Vi markerer et taktskifte, et totalt annerledes grep. Vi bygger en ny merkvare fra bunnen av. Vi fyrer opp de unge og provoserer de gamle, skråsikre.

Jeg har vært med på en slik runde før. I et område der det gjaldt å forene bruinger og bårdsetroinger med ringinger, vardåsinger. og nærosinger. Navnet ble Lucky Næroset. Heldige Næroset. Etter få år kalte sjefen for Norges fremste kommunikasjonsbyå, Geelmuyden Kiese, begrepet Lucky Næroset landets beste eksempel på merkevarebygging fra bunnen av. Historien er kjent for de fleste.

Men at HeadOpp blir slaktet er skråsikkert.

At Opplandene blir valgt er å håpe.

At vi ender opp som innlendinger er sannsynlig. Det er jo minste motstands vei. Der majoriteten flokker seg fremst og en dag stanser, snur seg og oppdager at man står alene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke