15. sep
Tidligere: «Jul på Hedemarken», julehefte fra 1934.
 
Hedemarken - ikke Hedmarken
Først om lederen i HA 19. august: «Hedmarken fosser fram! Hamarregionen har for alvor» - - -osv.

0
Publisert: 27.aug.2016 04:00
Oppdatert: 27.aug.2016 08:26

I dette korte utdraget henter redaktøren, etter min mening, fram to diskuterbare gjengangere:

1. Hedmarken er et amputert navn. For oss som har bodd her i et langt liv, er Hedemarken navnet, tradisjonsrikt og kjært. (Se loven).

2. Så følger dette konstruerte områdenavnet, «Hamar-regionen». Hva må folk i Ringsaker, Stange og Løten føle, når de bare er et haleheng til byen Hamar? Regionen bærer nemlig det gode navnet Hedemarken.

Så til dagens emne: Lov og bruk. Så sentral er Stadnamnlova at jeg repeterer: «Ved namn på større og /særleg kjende lokalitetar skal det takast omsyn til innarbeidd skrifttradisjon.» Merk ordet skal!

Hedemarken er et større område, og navnet Hedemarken er skriftformen som har vært i bruk av så vel fogder på 1500-tallert som av vår tids embetsmenn og lokale skribenter. Her kan vi med rette snakke om en sikker og langvarig tradisjon. Uforståelig at det var nødvendig å endre dette så kjente navnet, tradisjonsbrudd, og samtidig brudd på Stadnamnlova.

I 1781 ble Hedemarkens Amt et eget administrasjonsområde. Det gikk også under navnet Øst-Oplandenes Amt. I 1919 ble betegnelsen amt byttet ut med fylke, og Hedemarkens Amt fikk navnet Hedmark fylke. Det er ikke vanskelig å forstå at dette skapte usikkerhet i skrivemåten av landskapsnavnet Hedemarken. I «Den Store Mjøsboka» (1983) står det så godt og riktig: «Hedemarken (til forskjell fra Hedmark som betegner fylket) er landskapet som omfatter Ringsaker, Vang, Løten, Stange og selvfølgelig Hamar by.» Forfatterne følger her en flere hundre år gammel tradisjon.

HA skrev konsekvent Hedemarken i 80 år, men oppga denne tradisjonen og godtok Klagenemndas kjennelse i 2003. Undersøkte noen om det var hold i kjennelsen, som så klart bryter med lovens bokstav? Saken ble sendt til såkalt høring, og resultatet av denne runden: Fem instanser ville beholde Hedemarken, bare to ville endre navnet. En har lov til å undre seg over avgjørelsen.

For meg fortoner behandlingen av denne navnesaken seg som historisk lettvinn, språklig tvilsom og juridisk uklar. Sterkt? Nei, konklusjonen er som en mild sommerbris i denne turbulente navnesaken. Med vennlig hilsen til alle hedemarkinger, og til HA med et ørlite håp.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke